BiH
0

U naredna dva dana zasjeda Predstavnički dom Parlamenta FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Federalnog parlamenta zasjedat će 23. i 24. februara. U obimnom najavljenom dnevnom redu su izmjene i dopune nekoliko aktuelnih zakona, nacrti više novih zakona, program rada Federalne vlade za ovu godinu i druge odluke.

Vlada je po hitnom postupku predložila Parlamentu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u FBiH.

Poslanik Dennis Gratz je po skraćenom postupku predložio izmjene važećeg Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, zatim novi zakon o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti te izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, kao i izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o bibliotečkoj djelatnosti u Federaciji. Gratz je također predlagač novog zakona o posebnim mjerama za sprečavanje vršenja krivičnih djela protiv spolne slobode i morala prema maloljetnim osobama u FBiH.

Poslanici Amir Zukić i Omer Škaljo predložili su u nacrtu zakon o tehničkoj kulturi FBiH.

U najavljenom dnevnom redu su, također u formi nacrta, izmjene i dopune Zakona o radu, Zakona o leasingu te Nacrt novog zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima.

Za dvodnevnu sjednicu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta je, između ostalih, tema kandidirana i odluka o izdvajanju novca u Fond solidarnosti FBiH za 2016. godinu, kao i odobravanje Odluke o davanju saglasnosti na izmjenu ugovora o sindiciranom dugoročnom kreditu s valutnom klauzulom.