"Ravnopravno zapošljavanje"
3

U MUP-u RS-a radi oko 93 posto Srba, manje od 6 posto Bošnjaka i 1,1 posto Hrvata

Piše: E. Gorinjac
U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS zaposleno je tek nešto manje od šest posto Bošnjaka, 1,1 posto Hrvata, 0,7 posto ostalih i blizu 93 posto Srba. Ovo su podaci koji su prezentirani Narodnoj skupštini RS-a u izvještaju tog Ministarstva za prošlu godinu.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Senad Bratić predložio je da NSRS usvoji zaključak kojim će zadužiti Vladu tog entiteta, odnosno resorno ministarstvo, da u roku od 60 dana donese plan i program mjera i aktivnosti u cilju popravljanja nacionalne zastupljenosti u organima Ministarstva unutrašnjih poslova RS u svrhu kvalitetnijeg i efikasnijeg rada, kao i kredibiliteta samog Ministarstva.

"Podaci o nacionalnoj zastupljenosti su poražavajući. Smatrao sam, ukoliko bi se ona popravila da bi i kredibilitet samog Ministarstva bio veći i da bi rješavanje pojedinih predmeta bilo bolje. Na sjednici NSRS sam naveo i konkretne slučajeve iz Bosanskog Novog, kada je podmetnut požar na dva objekta povratničke porodice Vranić. Kriminalac koji je od ranije poznat policiji uhapšen je na mjestu događaja jer se povrijedio prilikom podmetanja požara i umjesto da ga stave u zatvorski stacionar ili pod kontrolu policije, oni su ga jednostavno ostavili u Kliničkom centru u Banjoj Luci kao bilo kojeg drugog pacijenta i nakon nekoliko dana je pobjegao, pa ga i danas traže. Također, u gradu iz kojeg dolazim, Bosanskom Novom, nakon utakmice BiH - Portugal, grupa momaka srpske nacionalnosti je palila državnu zastavu ispred kafića u vlasništvu Bošnjakinje. Recimo taj slučaj uopće nije okarakterisan kao krivično djelo širenja nacionalne mržnje i netrpeljivosti iako se radi o klasičnom slučaju krivičnog djela te vrste. Nakon toga je došlo do tuče i apsurd je da su većim kaznama kažnjeni pripadnici povratničke populacije nego oni koji su izazvali incident, što je mrlja na radu i policije i sudstva. Ovakvih slučajeva je još, stoga smatram da bi se nacionalnim balansom zaposlenih u MUP-u RS neke stvari promijenili nabolje", kazao je Bratić za Klix.ba.

Nacionalna zastupljenost svih mora biti adekvatna, ne samo kada je u pitanju uniformisana policija, već i rukovodstvo i administracija, samo će to dati razultate i uliti povjerenje i nadu povratnicima da su sigurni u svojim domovima, odnosno da se ne osjećaju diskriminirano.

"Primjera radi, u Bosanskom Novom u policiji ima više od 100 zaposlenih, a od toga je samo pet ili šest Bošnjaka. Radi se o običnim policajcima i samo jedan od Bošnjaka je pomoćnik komandira. Tako je svuda na terenu u RS-u. Pošto graničimo recimo sa Unsko-sanskim kantonom, znam da je tamo ta nacionalna zastupljenost osigurana unazad nekoliko godina i da je situacija korektna. Želim da MUP RS bude što kvalitetniji i kredibilniji, ali sada je on jednonacionalno preduzeće. Ta neodgovarajuća nacionalna zastupljenost u policiji otvara prostor za sumnju u korektnost i profesionalizam", kaže Bratić.

Narodna skupština RS-a će najvjerovatnije na sutrašnjoj sjednici glasati o Bratićevom prijedlogu. Naš sagovornik izražava nadu da će novi ministar unutarnjih poslova Radislav Jovičić imati više sluha kada je ova problematika u pitanju, za razliku od bivšeg, Stanislava Čađe, koji je, prema riječima našeg sagovornika, apsolutno opstruirao zapošljavanje nesrba u MUP-u.

Nažalost, nacionalni debalans u RS-u nije evidentan samo u policiji, već i u brojnim drugim institucijama, ministarstvima, obrazovnim institucijama, entitetskoj televiziji RTRS-u, zdravstvenim institucijama...