BiH
10

U Mostaru usaglašen radni materijal za novi Zakon o pravima boraca

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas se u Mostaru sastao s gradonačelnikom toga grada, načelnicima općina HNK-a, predstavnicima vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona i predstavnicima udruženja boračke populacije HNK-u, uz prisustvo predstavnika federalne koordinacije boračkih udruženja, kako bi se konačno riješila agonija boračke populacije.

Razmotrili su radni materijali Zakona o pravima demobilisanih boraca i Zakona o udruženjima građana od posebnog društvenog značaja, koji bi u formi nacrta, kako je ministar Bukvarević kazao, krajem mjeseca ožujka mogao biti u parlamentarnoj proceduri.

"Cilj je da sve boračke kategorije imaju ujednačena prava borca", kazao je ministar Bukvarević, navodeći kako je krajnje vrijeme da se ovoj populaciji njihova prava zakonom zagarantiraju, obzirom da je onaj zakon koji ih je štitio davno stavljen izvan procedure.

Ministar za pitanja branitelja HNK-a Oliver Soldo je naglasio kako je ovaj kanton ponajviše stradao u vrijeme platformi, ali je izrazio zadovoljstvo sastankom i nizom pitanja koja su otvorena u korist rješenja dugogodišnjih problema boračke populacije.

"Uspostavljen je tim koji će ubrzati proces da se borcima vrate njihova izgubljena prava", kazao je Soldo.

Nikica Tomić koji je član radne grupe i koji je sudjelovao u izradi plana je naglasio kako plan zakona za demobilisane borce i njihova prava obuhvata 16 poglavlja.

"Do sada su borci bili diskriminirani, a danas smo pripremili Zakon koji daje nadu", kazao je Tomić. Novi zakon će, kako naglašava, borcima vratiti njihovo dostojanstvo, a među 16 stavki zakona su, kako ističe, zapošljavanje, zdravstveno osiguranje i dokup radnog staža.

Nakon posjete HNK-u, ministar Bukvarević će se sastati i s predstavnicima ostalih kantona, a nakon mjesec dana očekuje da će u svim kantonima biti usuglašene sve tačke iz nacrta novog zakona.

Nakon toga, svi sudionici sastanka imaju zakonski rok od 30 dana kako bi eventualno dostavili svoje primjedbe i prijedloge na tekstove radnih materijala sa kojima su upoznati. Potom bi se isti mogli pripremiti za upućivanje na raspravu na Vladu Federacije BiH, a prema očekivanjima ministara Bukvarevića do kraja mjeseca marta tekuće godine trebali bi biti i u parlamentarnoj proceduri.