BiH
2

U Mostaru svečano otvoren Centar za biotehnologiju

FENA
Mostar
Mostar
Zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag, premijer Federacije Nermin Nikšić i dekanica Agromediteranskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar Semina Hadžiabulić danas su svečanim presijecanjem vrpce otvorili Centar za biotehnologiju, koji se nalazi u sklopu mostarskog Univerziteta.

Centar vrijednosti 260 hiljada maraka finansirala je Turska agencija za međunarodnu suradnju i koordinaciju (TIKA) za BiH.

Obraćajući se prisutnima zamjenik premijera Turske Bekir Bozdag kazao je kako je Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru, od svoga osnivanja do danas, zabilježio veliki broj značajnih rezultata, te kako se Turska uvijek trudila da podržava projekte vezane za unapređenje obrazovanja i da će se truditi da to čini i u buduće.

"Mi znamo da ovdje žive naša braća i sestre. U našim mislima ne postoje granice koje nas razdvajaju, naprotiv postoje spone koje nas povezuju", kazao je Bozdag, poželio sretan rad u novootvorenom Centru te se zahvalio svima koji su pomagali ovakve i slične projekte.

Bozdag je u svom obraćanju podsjetio i na sutrašnju godišnjicu genocida u Srebrenici. "Mi smo uz naše prijatelje kada se radi o tome da s njima podijelimo njihovu sreću i zadovoljstvo, ali bit ćemo uz naše prijatelje da podijelimo i njihovu tugu. Ovdje smo da pokažemo da smo uz vas, da želimo podijeliti lijepo i ono manje lijepo s vama.

"Srebrenica je konkretan primjer kako se rasizam, nacionalizam i takve ideologije pretvaraju u nešto čudovišno. Srebrenica je jedan jako loš primjer i jedan jako dobar učitelj. Moramo raditi mnogo više da nam se ne ponove ovakvi primjeri nego da izvučemo pouku iz Srebrenice i da radimo na tome kako ići naprijed, svi mi, u svakom pogledu i na svaki način", kazao je Bozdag.

Federalni premijer Nermin Nikšić u svom se obraćanju zahvalio na, kako je kazao, izuzetnoj pažnji koju Vlada Republike Turske iskazuje prema Bosni i Hercegovini. "Nadam se da mi, koji znamo kao političari poprilično zakomplikovati stanje u ovoj zemlji, da ćemo pokazati toliko ljubavi prema svojoj domovini koliko ljubavi i pažnje pokazuju naši prijatelji iz Turske", kazao je Nikšić.

Dekanica Agronomskog fakulteta Semina Hadžiabulić u izjavi za novinare kazala je kako Centar za biotehnologiju sadrži 3 laboratorije i prateće kabinete te kako će pomoći u izvođenju nastave sa studentima, nastavnom osoblju u istraživačkim projektima, ali i pružati usluge u različitim vidovima educiranja i cijelom hercegovačkom području i šire.

Direktor Centra Ahmed Džubur kazao je kako će se ovim Centrom poboljšati kapaciteti u smislu kompetentnosti nastavnog procesa i naučno-istraživačkog rada te se zahvalio turskom narodu na svemu onome što su do sada učinili, ali i "u duhu dosadašnje suradnje", svemu onome što će u budućnosti činiti".

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić kazao je kako otvaranje Centra predstavlja jedan od stubova daljnjeg razvoja Univerziteta u Mostaru te kako kvalitetan obrazovni sustav predstavlja čimbenik koji u velikoj mjeri određuje razvoj jednog društva i očuvanje identiteta naših naroda.

Na svečanosti se obratio i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazavši kako otvaranje ovakvog Centra znači jako mnogo kako za ovaj Fakultet i Univerzitet tako i za cijeli Grad Mostar te se zahvalio Republici Turskoj za svu dosadašnju pomoć koju je pružila Mostaru i BiH i izrazio uvjerenje kako će Turska i ubuduće znati prepoznati prave projekte i potrebe građana naših građana.

Na svečanosti otvaranja nazočili su veleposlanik Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz, konzul Republike Turske u BiH Tolga Bermek, predstavnici TIKA-e, mnogobrojni članovi izaslanstva Republike Turske, mostarski muftija Seid efendija Smajkić, visoki dužnosnici BiH, Federacije BiH, Hercegovačko-neretvanske županije, Grada Mostara, Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar i drugi.