BiH
0

U Mostaru sutra promocija prve Info tačke za mlade u BiH

FENA
Omladinska informativna agencija Bosne i Hercegovine (OIA BiH) i ambasada Velike Britanije sutra će u Glavnoj sali HNK-a u Mostaru organizirati promociju uspostave prve Info tačke za mlade u Bosni i Hercegovini.

Kako je saopćeno iz OIA, tom će se prigodom nazočnima obratiti britanski ambasador Matthew Rycroft, predsjednik Vlade HNK-a Srećko Boras, načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić., te Jan Zlatan Kulenović, izvršni direktor OIA BiH.

Iz Omladinske informativne agencije Bosne i Hercegovine ističu da mnogi govore o pasivnosti mladih u BiH, a pri tom zaboravljaju da je osnovni uzrok što mladi nisu informirani o političkom sustavu BiH, svim servisima, organizacijama, institucijama koje se njima bave, o svojim pravima i postojećim programima za njih.

Upravo iz tog razloga OIA BiH uz podršku ambasade Velike Britanije, Fonda Otvoreno društvo BiH i Olof Palme Centra/SIDA, u okviru svoga info servisa za mlade, realizira i novi projekt Info tačke za mlade.

Info tačka za mlade je jedan od najjednostavnijih alata lokalnih vlasti za informiranja mladih u lokalnoj zajednici. To je B1 poster koji nudi informacije sa pripadnim kontaktima o SVIM najvažnijim servisima, institucijama, javnim ustanovama koji imaju određene programe i aktivnosti za mlade. U prvom jesenskom ciklusu info tačke će biti postavljene u 40 BH gradova.

Sve info tačke za mlade bit će postavljene na vidno mjesto u zgradi lokalnih vlasti, u srednjim školama, sveučilišnom centru, u gradskoj biblioteci ili na drugim mjestima na kojima se nalaze i cirkuliraju mladi ljudi.

Pored toga, kompletan sadržaj info tačke bit će postavljen i na najveći portal za informiranje mladih u BiH – www.mladi.info. Info tačka za mlade ima standardiziran oblik i sve lokalne informacije postavljene su u 10 kategorija: Mladi BiH, Država i mladi, Prava, Obrazovanje, Posao, Zdravlje, Slobodno vrijeme, Organizacije, Informiranje i Putovanja, stoji u priopćenju.