BiH
254

U Mostaru se otvara besplatna škola za trudnice

Klix.ba
Regionalni medicinski centar "Dr. Safet Mujić" Mostar i Cryo-Save, vodeća evropska i svjetska porodična banka matičnih ćelija, najavljuju svečano otvaranje škole za trudnice koja će djelovati u okviru Bolnice.

Otvaranje će se održati 8. maja 2014. godine u RMC "Dr. Safet Mujić" u ulici Maršala Tita 294 u 11 sati.

"Prijatelj škola za trudnice" naziv je projekta koji Cryo-Save provodi u Bosni i Hercegovini, a koji ima za cilj pomoći trudnicama da se psihofizički pripreme za porod, da nauče pravilno dojenje, njegu bebe te dobiju odgovore na sva druga pitanja kako bi se što bolje pripremile za njihovu najljepšu ulogu u životu, majčinstvo.

Psihofizičku pripremu trudnica će raditi tim iz bolnice, odnosno babice i doktori.

U okviru ovog projekta otvoreno je ili reaktivirano više od 20 škola za trudnice u BiH, a vrijednost projekta je preko 300.000 KM. Do sada su otvorene, reaktivirane škole u Sarajevu, Zenici, Laktašima, Doboju, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Bihaću, Novoj Biloj, Travniku i drugim gradovima.

Dženita Rizvanović, polaznica škole za trudnice, kazala je da će ova škola puno pomoći gradu i ženama kako bi se fizički pripremile za porod i bebu.

"Bit će od ogromnog značaja za čitav grad, posebno za žene, ali i za tate da se pripreme", kazala je Rizvanović.

Menadžerica operativnih poslova kompanije, Azra Habibija, izjavila je da je škola za trudnice jedan od projekata koji pokreću, te da on prije svega ima za cilj da trudnice dođu u školu i da se psihofizički pripreme za porod.

"Trudnice će proći kroz najvažnije teme od prvih dana u trudnoći do svega drugog. Naravno, sve teme radit će prvo zaposlenici u RMC-u i babice, a to je jako značajan faktor jer će se trudnice upoznati sa doktorima i babicama. Vrijednost samog projekta je više od 300.000 KM, a do sada je otvoreno više od 20 škola na području cijele BiH, u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Travniku... Za proteklih pet godina više od 4.500 porodica je pohranilo matične ćelije iz krvi i tkiva pupčane vrpce svoje djece, za sigurniju budućnost", kazala je Habibija.

Alma Vila-Humačkić, šefica Odjela za ginekologiju i porodiljstvo RMC-a, istakla je da je škola za trudnice odavno planiran projekt kojeg nisu mogli realizirati zbog nedostatka kadrova i prostora, te da su se uslovi stekli nakon preseljenja.

"Godišnje imamo više od 700 poroda. Psihofizička priprema je najvažniji aspekt poroda, a svaka žena koja je prošla porod zna kako je to teško", poručila je.