BiH
0

U Mostaru se od ovisnosti liječi 725 pacijenata

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje od ovisnosti u Mostaru trenutno se liječi 725 pacijenta, a oko 150 ovisnika nalazi se na dnevnoj terapiji metadona, odnosno heptanona.

Od ukupnog broja pacijenata, samo su 54 žene. Najveći je broj pacijenata u dobi od 20 do 25 godina, a samo ih 12 ima preko 40 godina.

Najveći broj pacijenata heroinski su ovisnici, a ni jedan koji je testiran na infektivne bolesti nije HIV pozitivan.

Također, pacijenti dolaze iz raznih općina i gradova - od Zenice do Sarajeva, s tim da ih je najviše iz Mostara.

Po riječima socijalne radnice u tom centru Milene Latinčić, ovisnici se u pravilu odlučuju na liječenje i dolazak u centar kada više ne mogu funkcionirati ni zdravstveno niti socijalno te većinom nakon višegodišnjeg konzumiranja droga.

Centar pacijentima uz dnevnu terapiju metadonom i heptanonom pruža i psihoterapiju te razgovore sa socijalnim radnikom, istaknula je Latinčićeva, dodavši kako se broj pacijenta koji dolaze na dnevnu terapiju povećava.

Govoreći o liječenju i vremenu koje je potrebno za izlječenje, Latinčićeva je kazala kako sve ovisi od pacijenta do pacijenta, ali i od motiva koji su pacijenta naveli da se odluči liječiti.

Ona je kazala da pacijenti mogu završiti liječenje samo posjećivanjem centra, bez odlaska u terapijske zajednice, ali da je sve opet individualno.

Također, Latinčić je istaknula kako se događaju i slučajevi kada se pacijenti, koji su završili liječenje, ponovno vraćaju.