Zahvaljujući studentima
0

U Mostaru se 25. januara otvara amatersko kino

Piše: Jasmina Nikšić
Nakon privatizacije kina Partizan i Zvijezde, grad Mostar je ostao uskraćen za kino dvoranu. Zahvaljujući studentima, a ne gradskoj administraciji ili nadležnim ministarstvima, ovaj hercegovački grad će napokon dobiti mini amatersko kino. Nakon godina negiranja kino kulture desili su se mali, ali sigurni pomaci naprijed.

Svečano otvaranje amaterskog kina u Mostaru desit će se u ponedjeljak 25. januara u prostorijama Studentskog centra. Međutim, bit će zatvorenog tipa i dostupan samo studentima. Iz centra naglašavaju da, ukoliko uspiju da izgrade treći paviljon, planiraju da naprave još veće kino koje bi bilo dostupno svim Mostarcima i Mostarkama.

Sala je smještena u novoizgrađenom drugom paviljonu Studentskog centra. Ima kapacitet od 50 mjesta, a od opreme je nabavljeno veliko kućno kino, projektor, stolice, zastori i kino-izolacija. Studenti će biti zaduženi za nabavljanje filmova i organizovanje projekcija.

Ideja o otvaranju amaterskog kina potekla je od Studentskog centra još prošle godine. Međutim, usljed finansijskih poteškoća, nisu mogli sami realizovati projekat. Od državnih organa nisu dobili nikakvu pomoć, tako da su se obratili studentskoj organizaciji AIESEC, koja je rado prihvatila da učestvuje u akciji.

Na donatorskoj večeri, koju je ova neprofitna organizacija realizovala, a koja se desila 16. decembra 2009. godine, prikazan je film "Victoria Secret Show". Odaziv je bio veliki, a prihod od prodaje karata usmjeren je ka realizaciji ovog projekta. Također je otvoren i žiro-račun gdje su trebale biti uplaćivane anonimne donacije.

"Koliko god smo se nadali da će nešto biti od anonimnih donacija, ništa se nije desilo. Ono što nam je AIESEC uspio da prikupi i nešto novca koji smo mi imali, omogućilo nam je da realizujemo našu ideju. Državni organi i nadležno ministarstvo nisu nam pomogli", rekla nam je Anita Glibić, voditeljica projekta za izgradnju amaterskog kina.