Nastavak pregovora
0

U Mostaru sastanak šest političkih stranaka

FENA/SRNA
Lideri šest političkih stranaka, čiji predstavnici čine kolegije Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, sastat će se u ponedjeljak u Mostaru.

Predsjednici HDZ-a 1990, SDA, SNSD-a, SDP-a BiH, SDS-a i domaćina sastanka HDZ-a BiH razgovarat će o uspostavi vlasti na državnom nivou.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će predstavnici stranaka iz RS na međustranačkom sastanku u Mostaru zastupati poznate stavove o poštovanju principa rotacije i tome da Srbima pripadaju četiri ministarska mjesta, kao i da će dati podršku legitimno izabranim političkim predstavnicima naroda.

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da će se veoma lako dogovoriti formiranje Vijeća ministara BiH ako druge strane prihvate argumentaciju koja je nepobitna.

Rukovodstva SNSD-a i SDS-a dogovorila su zajednički nastup na sastanku o formiranju vlasti u Mostaru, na koji će, kako su naveli, doći sa zajedničkim prijedlozima u vezi sa zakonom o popisu stanovništva, presudom "Sejdić-Finci" i pitanjem državne pomoći.

Iz SDP-a BiH je saopšteno da ostaju pri ranije iznesenim stavovima da novo Vijeće ministara treba formirati u skladu sa preciznim slovom Ustava i Zakona, te da je prioritetno potrebno usaglasiti programska načela oko kojih bi se mogla formirati parlamentarna većina.

"U tom smislu se očekuje postizanje napretka na predstojećem susretu predsjednika stranaka", saopšteno je iz SDP-a BiH.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je ranije da vjeruje da ima prostora za dogovor o Vijeću ministara BiH, ocijenivši da među političkim liderima "treba mnogo više bilateralnih razgovora kako bi se vratilo međusobno povjerenje".

On je rekao da HDZ i dalje traži mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i rekonstrukciju Vlade Federacije BiH, ali da se o tome neće razgovarati na sastanku u Mostaru.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je ranije da bi na sastanku u Mostaru mogli da budu dogovoreni principi uspostavljanja izvršne vlasti i da se definišu učesnici parlamentarne većine.

On je rekao da postoji mogućnost da na međustranačkom sastanku bude razgovarano o mandataru, koji bi bio prihvatljiv za parlamentarnu većinu, te ponovio da budući predsjedavajući treba da bude Hrvat, kojeg će, na osnovu dogovora dva HDZ-a, predložiti HDZ BiH.