BiH
0

U Mostaru razgovori srpskog i hrvatskog bloka

SRNA
Lideri SNSD-a, SDS-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 razgovarat će danas u Mostaru o konstituisanju vlasti u BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a Dragan Čović saglasili su se na sastanku u Banjaluci 7. decembra da je potrebno što prije konstituisati vlast i da bazični dejtonski princip podrazumijeva rotaciju predstavnika konstitutivnih naroda na važnim funkcijama.

Dodik je rekao da SNSD i HDZ usaglašavaju djelovanje stranaka o važnijim pitanjima o svim nivoima vlasti, potvrdivši partnerstvo sa HDZ-om u pogledu konačnog definisanja strukture vlasti, posebno Vijeća ministara i hrvatskog kandidata na njegovom čelu.

Čović je rekao da ove dvije partije imaju uglavnom isto mišljenje o državnoj imovini, popisu stanovništva, pravosuđu, izvršnoj vlasti i energetskom sistemu, što je i priprema za budući ustavni koncept BiH. 

Za danas najavljen nastavak konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH  vjerovatno neće biti održan jer još nema dogovora o budućoj vladajućoj koaliciji, najavio je lider SDA Sulejman Tihić. 

Formiranje vlasti na nivou BiH moguće je tek nakon dogovora u entitetima. Vlast je u Republici Srpskoj već formirana, ali je situacija u Federaciji zakomplikovana pokušajem SDP-a da iz buduće vlasti izbaci HDZ i HDZ 1990. stavrajući koaliciju SDP, SDA, Narodna stranka "Radom za boljitak" i HSP BiH. 

Platformu koju je SDP ponudio odbacile su stranke srpskog i hrvatskog naroda u BiH uz oštre kritike za ponuđena politička rješenja. 
Lider SDS-a Mladen Bosić  izjavio je Srni da je riječ o dokumentu iza koga stoje "dvije bošnjačke stranke i po jedan poslanik hrvatske nacionalnosti iz dvije stranke".