BiH
39

U Mostaru promovisana "Knjiga pamćenja" Mustafe Imamovića

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Mostaru je sinoć predstavljena knjiga pod naslovom "Knjiga pamćenja", čiji je autor poznati bosanskohercegovački historičar prof. dr. Mustafa Imamović.

Riječ je o knjizi koja na svojevrstan način predstavlja nastavka ranije objavljene Imamovićeve "Knjige izbivanja".

Kako je za AA izjavio prof. Imamović, nakon prve promocije u Mostaru uslijedit će i promocije u drugim gradovima BiH.

"Knjiga pamćenja", na 618 stranica, sadržajno predstavlja odabrane tekstove koje je prof. Imamović objavljivao od 1964. do 2006. godine.

Knjigu su, pored autora, promovirali prof. dr. Enes Pelidija, prof. dr. Ibrahim Kajan i doc. dr. Amra Mahutagić.

Posebnu pažnju tokom impozantnog naučnog rada prof. Imamović posvetio je bosanskohercegovačkoj državotvornosti koja je nerijetko bila u interesnim zonama susjednih zemlja, i u kojoj se snažno osjećalo evropsko političko bilo.

"Stoga je ova knjiga od posebnog značaja za sve buduće istraživače", rečeno je na promociji.

Teme koje Imamović tretira u svojim tekstovima, objavljivanim u brojnim naučni časopisima, protežu se od srednjeg vijeka do medernih političkih kretanja, a koje su kroz historiju najviše zaokupljale pažnju bošnjačkog političkog vođstva.

"Ovi tekstovi su bili neka vrsta azbuke ili bukvara iz kojih sam učio i saznavao mnogo štošta", ocijenio je prof.dr. Pelidija.

Prof. dr. Kajan se u svom obraćanju posebno zadržao na Imamovićevim tekstovima koje tretiraju doprinos Safvet-bega Bašagića bh. historiografiji, kroz koje je snažno izražena težnja za istinom.

Kajan je s književnog aspekta analizirao originalne tekstove iz članaka.

Uz promociju "Knjige pamćenja" Muzej Hercegovine promovisao je i zbornik radova s naučnog skupa„ Bosanskohercegovački gradovi u procesu političke modernizacije od 1850-1950.g. Ovaj zbornik radova predstavio je prof.dr. Adnan Velagić, dekan Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.