BiH
2

U Mostaru predstavljen projekt "Novinari bez granica"

Klix.ba
Na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru danas je upriličena konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt "Novinari bez granica" koji finansira Evropska unija, saopćeno je iz navedenog univerziteta.

Partneri u projektu prekogranične saradnje su Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar, Fakultet humanističkih nauka i Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje iz Crne Gore.

Konferenciju je otvorio rektor Univerziteta Sead Pašić, koji je istaknuo važnost prekogranične saradnje i realiziranja projekata iz sredstava Evropske unije.

Rektor Pašić je predstavio predviđene aktivnosti projekta među kojima su istraživanje stanja u lokalnim medijima Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Ljetna škola novinarstva koja će se održati u junu u Bijelom Polju, završna Konferencija istraživačkog novinarstva u oktobru u Mostaru.

"Ovo je značajan projekt za naš Univerzitet koji nam otvara vrata za nove saradnje i s područjima iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Mi ćemo u narednom periodu intenzivirati rad na projektima koje finansira EU kako bi se nastava na pojedinim fakultetima što kvalitetnije odvijala'', rekao je rektor Pašić.

Direktor Radija Bijelo Polje i menadžer projekta Dragić Rabrenović se zahvalio EU Delegaciji i JTS u Sarajevu i Podgorici jer su prepoznali značaj projekta i financijski podržali njegovo realiziranje.

"Cilj projekta je poboljšanje saradnje lokalnih medija u ove dvije države i poticaj razvoju istraživačkog novinarstva na lokalnom nivou", rekao je Rabrenović.

"S obzirom da je jedan od problema koje smo prepoznali osim nedostatka finansijskih i tehničkih sredstava i nedostatak adekvatno obučenog kadra nadamo se da će realiziranje ovog projekta doprinijeti kvaliteti i razvoju istraživačkog novinarstva među lokalnim medijima i studentima novinarstva", dodao je Rabrenović.

Menadžerica projekta za BiH Elvira Ćemalović-Dilberović je istaknula da će polaznici škole istraživačkog novinarstva osim novinara lokalnih medija biti i studenti Odsjeka za komunikologiju, Fakulteta humanističkih nauka, dok će predavači tokom šest radnih dana biti istaknuti stručnjaci iz ove oblasti.

Prema njenim riječima, svi polaznici će imati zadatak da u svojim gradovima uz pomoć mentora istraže i obrade po jednu temu koju će predstaviti na dvodnevnoj konferenciji u Mostaru, pri čemu će dobiti i certifikate.

Vođa istraživačkog tima Uroš Vukićević kazao je da je pri obilasku ovog područja prepoznao identične probleme s kojima se susreću lokalni mediji u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

"Mi smo obišli Mostar, Jablanicu, Konjic, Prozor-Rama i Trebinje gdje smo s čelnim ljudima lokalnih medija razgovarali o problemima s kojima se susreću u radu i razlozima zbog kojih je istraživačko novinarstvo zapostavljeno te o načinima kako prevladati postojeće probleme", rekao je Vukićević.

Ukupna vrijednost projekta prekogranične saradnje u pozivu CBC BiH-CG pod nazivom "Novinari bez granica" je 89.223.00 eura od čega se za partnera u Crnoj Gori izdvaja 49.843.00, a za partnera u Bosni i Hercegovini 20.680.00 eura, pri čemu Univerzitet "Džemal Bijedić" sudjeluje s 8.000.00 eura, a Radio Bijelo Polje s 10.700.00 eura. Implementacija projekta je započela 10. januara i trajat će deset mjeseci, navodi se u saopćenju.