BiH
0

U Mostaru predstavljen film "Svi smo mi susjedi"

FENA
U okviru projekta "NDC predstavlja", Nansen dijalog centar, u suradnji s norveškim veleposlanstvom u BiH, predstavio je dokumentarni film "Svi smo mi susjedi", norveške autorice Tone Bringa.

Film "Svi smo mi susjedi" daje slikovit prikaz odnosa različitih etničkih zajednica tijekom ratnih sukoba u BiH. Nastao je razdoblju od siječnja do svibnja 1993. godine, u Srednjoj Bosni.

Produciran je u suradnji s britanskom Granada TV, a dobitnik je velikog broja međunarodnih filmskih nagrada, uključujući i nagradu Emmy za najbolji dokumentarni film 1993. godine.

"Ovaj film prvenstveno je snimljen za publiku u inostranstvu, koja tijekom rata nije shvaćala što se ovdje dešava jer njihovo objašnjenje za rat je bilo da je to jednostavno mržnja koja traje stoljećima. Fim prikazuje obične ljude. Pokazuje zapravo da ljudi koji su uhvaćeni u rat nemaju nikakve kontrole, te kako oni koji vladaju ratom mogu manipulirati ljudima i zapravo koristiti strah kako bi vladali", kazala je autorica.

Nakon predstavljanja filma, autorica Bringa održat će prezentaciju na temu nacionalno-vjerski suživot u BiH.

Inače, Tore Bringa obavila je opsežno istraživanje o BiH prije, tijekom i nakon rata 1992.-1995. Također, napisala je knjigu "Biti musliman na bosanski način".