BiH
1

U Mostaru povećan broj pacijenata koji su se otrovali hranom

Anadolija
"Povećan broj pacijenata sa simptomima trovanja hranom u Mostar ne može se dovoditi isključivo u vezu sa konzumiranjem paradajza", izjavio je za Anadolija šef Službe za zarazne bolesti RMC dr. Safet Mujić u Mostaru infektolog Nazif Derviškadić. 

U javnosti se pojavila informacija da je uzrok povećanog broja pacijenata sa simptomima trovanja konzumiranje paradajza.

Potvrdio je da je od jutros na Infektivnom odjeljenju pregledan veliki broj pacijenata. Neki od njih zadržani su  po nekoliko sati na promatranju.

"Mi nemamo ni dijagnostike ni laborotorije tako da ne možemo sve pacijente dovoditi u vezu za konzumiranjem paradajza. Radi se o dva slučaja konzumiranja domaćeg proizvoda. Bile su to lagane kliničke slike koje su se poboljšale nakon povraćanja", pojasnio je dr. Derviškadić.

Drugi pacijenti, rekao je, smatraju da je uzrok trovanja krastavac. Prema njegovom mišljenju veliki broj osoba koje su zatražile medicinsku intervenciju su postači dijabetičari ili s nekom drugom bolešću. Inače, klimatski uslovi u Mostaru pogoduje razvoju ovakve situacije.

"Mi smo dijelom u 18., a dijelom u 21 stoljeću. Nemamo kontrolu kvalitete hrane, vode, a s druge strane imamo moderna i složena oboljenja", rekao je. 

Posljednjih dana u Mostaru su nakon kiše osjetila jaka sparina koja pogoduje djelovanju komaraca i drugih prenosnika bakterija. Derviškadić je upozorio da se ljudi ne izlažu visokim temperaturama i da povedu računa o ishrani.