BiH
0

U Mostaru počelo redovno zasjedanje biskupske konferencije

FENA
Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine danas su u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru započeli svoje 54. redovno zasjedanje koje će trajati do 22. marta.
Predsjeda biskup banjalučki mons. dr. Franjo Komarica, a sudjeluju svi članovi Biskupske konferencije i to kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski, i mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup banjalučki.

Tokom prva dva dana zasjedanja sudjelovat će i mons. Nikola Kekić, biskup križevački u svojstvu delegata Hrvatske biskupske konferencije.

Tokom zasjedanja s biskupima će se susresti i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D'Errico koji se 19. marta susreo i s članovima Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda okupljenim na redovnom zasjedanju u Baru u Crnoj Gori.

Nakon zaziva Duha Svetoga i molitve Trećeg časa, pozdrav i dobrodošlicu uputio je biskup Perić kao domaćin. Izrazio je radost što se po 18. put mogu susresti u Mostaru gdje je 1995. godine održano i prvo zasjedanje.

Kazao je kako mu je drago da su zasjedanje započeli zajedničkim Misnim slavljem u katedrali Marije Majke Crkve, moleći zagovor sv. Josipa kao što to ljeti redovito čine i u banjalučkoj katedrali moleći zagovor sv. Bonaventure.

U svojoj pozdravnoj riječi biskup Komarica je zahvalio za gostoprimstvo domaćinu biskupu Periću te izrazio bratsku dobrodošlicu biskupu Kekiću.

"Dio vjernika Vaše Križevačke biskupije - Križevačke eparhije - nalazi se i na području BiH, pa je dobro da i s toga razloga razmijenimo informacije i potražimo zajednička rješenja u eventualnim problemima i potrebama koje donosi svakodnevni život.

Koristim ovu prigodu da iskreno zahvalim članovima HBK za bratsku solidarnost s nama koju su iskazali i tokom nedavno održanog Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u ovoj zemlji, a o čemu će tokom zasjedanja još biti riječi", kazao je biskup Komarica napominjući da će u srijedu 21. marta, s početkom u 19.30 sati u Mostaru biti predstavljena knjiga: "IN HONOREM - Alessandro D'Errico, Apostolski nuncij".

Ukratko je podsjetio na dnevni red zasjedanja te istaknuo kako će tokom zasjedanja trebati dogovoriti koje će konkretne programe započeti provoditi već ove godine u duhu točaka 9. i 10. svoje Pastirske poslanicu u povodu 130. obljetnice ponovne uspostave redovne crkvene hijerarhije u BiH.

Spomenuo je da će ove godine na društvenom planu biti održana proljetna međunarodna donatorska konferencija za pomoć povratku prognanih i raseljenih te jesenski lokalni izbori.

"Imajući u vidu nezavidnu situaciju mnogih prognanih i izbjeglih članova naših (nad)biskupijskih zajednica koji se uporno žele vratiti, odnosno ostati u svojim rodnim mjestima i župama, valja nam domisliti kako im u tome što učinkovitije pomoći", kazao je biskup Komarica te izrazio nadu da će biti moguće ove godine nastavak prijeko potrebnog rada Mješovitoj komisiji za primjenu Međunarodnog temeljnog ugovora između BiH i Svete Stolice, odnosno za izradu nužnih provedbenih akata tog Ugovora.

Biskup Kekić je kazao kako je s radošću prihvatio biti delegat Hrvatske biskupske konferencije na zasjedanju u Mostaru, u gradu u kojem je jednom bio još kao gimnazijalac.

Nakon što je ukratko upoznao nazočne biskupe s temama koje su obrađivane na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, napomenuo je da je, kao križevački biskup, na neki način i član Biskupske konferencije BiH jer se njegova jurisdikcija proteže i na sve grkokatolike u BiH.

U tom svojstvu upoznao ih je s programom proslave "Velikog jubileja - 400. obljetnice Grkokatoličke Crkve u Hrvatskoj ili osnivanja Marčanske biskupije, koja se zbila 1611. godine kad je nesjedinjeni vladika Simeon Vratanja pošao u Rim i tamo ispovjedio katoličku vjeru, a papa Pavao V. ga priznao za biskupa sjedinjenih Vlaha u Hrvatskoj".

"Našu Jubilarnu godinu počeli smo 19. studenoga prošle godine, a završit ćemo ju 25. studenoga ove 2012. godine. Bili smo na velikom zahvalnom hodočašću u Rimu, gdje nam je posebnu čast iskazao sveti otac Benedikt XVI. uputivši nam poruku na hrvatskom jeziku.

U nedjelju, na blagdan Blagovijesti, imat ćemo svečanu arhijerejsku liturgiju u Pribiću i tamošnju spomen-crkvu Blagovijesti, koja je sagrađena prije 100 godine povodom 300. obljetnice Marčanske unije, proglasiti marijanskim svetištem za Žumberački vikarijat Križevačke eparhije. Liturgiju će prenositi Hrvatska televizija.

U maju će biti znanstveni skup o Marčanskoj eparhiji. Na duhovski ponedjeljak, 28. maja, kada naša katedrala Presvete Trojice u Križevcima slavi svoj god, okupit će se svi nadbiskupi i biskupi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih susjednih zemalja, na euharistijsko slavlje u Križevcima.

Zadnje nedjelje rujna u Marči ćemo posvetiti spomen-crkvu sv. Mihaela Arkanđela i otkriti spomen-ploču 17-orici marčanskih biskupa. Završetak naše Jubilarne godine bit će krajem studenoga kada se od 22. - 24. u Zagrebu održati godišnji susret grkokatoličkih biskupa iz cijele Europe i u nedjelju 25. studenoga svečana arhijerejska liturgija u Križevcima", pojasnio je biskup Kekić pozvavši biskupe na slavlje u Križevce na duhovski ponedjeljak.

Na zasjedanju je dnevnim redom, između ostalog, predviđeno da predsjednici svih Vijeća i Komisija Biskupske konferencije podnesu izvješća o radu spomenutih tijela. Biskupi će biti upoznati i s radom Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u BiH i Caritasa Biskupske konferencije BiH tokom 2011. godine.

Biskupi će, također, saslušati izvješća o radu Tajništva BK BiH i Katoličke tiskovne agencije BK BiH kao i izvješća o sudjelovanju delegata Biskupske konferencije BiH na raznim međunarodnim

Također će saslušati izvješće sa susreta predsjednika BK Jugoistočne Europe održanog od 5. do 8. marta 2012. u Strassbourgu.