BiH
40

U Mostaru počela registracija osoba koje žele podržati Trku za ozdravljenje

Piše: A. B.
U cilju podizanja svijesti o raku dojke, u Mostaru je danas ispred Mepas Malla započela registracija osoba za manifestaciju "Race for the cure" koja se tradicionalno osmu godinu održava u Sarajevu.
Maja Memić (Foto: Klix.ba)
Maja Memić (Foto: Klix.ba)
Maja Memić, predsjednica Udruženja Novi pogled, kazala je kako je ova utrka brendirana u Bosni i Hercegovini, te će se ovim povodom vidjeti kolika je svijest naših sugrađana o problemu raka dojke.

"Svrha i cilj registracije koja i ove godine iznosi simboličnih 7 KM je nabavka poklon paketa za svaku novooperisanu ženu u BiH. Godišnje se nabavi i podijeli oko 1.300 paketića na klinikama širom BiH. Također, cilj nam je obezbijediti sredstva za besplatne mamografske preglede koji se obavljaju mobilnim mamografom", kazala je Memić za Klix.ba.

Registracija osoba koje žele podržati "Trku za ozdravljenje" vršit će se do 20. septembra 2015. godine, a svi zainteresovani Mostarci svoju registraciju mogu potvrditi pozivom u Udruženje Novi pogled na broj 036/581106.

Oboljeli u Mostaru

Informacije o broju oboljelih od raka dojke u Mostaru nije moguće prikupiti, jer prema Majinim riječima još uvijek ne postoji registar za maligna oboljenja.

Novi pogled (Foto: Klix.ba)
Novi pogled (Foto: Klix.ba)

"Prema pokazateljima iz 2014. godine, u Mostaru je zabilježeno 55 oboljelih od raka dojke, od čega su 52 žene i tri muškarca. Nažalost kod muškaraca je rak dojke agresivniji nego kod žena. Kada je riječ o tekućoj godini, podatke o broju oboljelih nemamo. Ono što sa sigurnošću mogu reći jeste, da se nažalost dobna granica dosta spustila i da se u našu udrugu javljaju sve mlađe žene koje su oboljele od raka dojke", dodala je Memić.

Prevencija

Nedostatkom registra za maligna oboljenja i ne sprovođenjem programa prevencije dešava se da se žene u bolnice javljaju tek kad je bolest u odmakloj fazi. Ukoliko je žena educirana i ukoliko reagira na vrijeme bolest će u 99 posto slučajeva biti izlječiva.

"Novac uložen u prevenciju je najbolje uložen novac i državu bi sigurno manje koštala žena koja na vrijeme otkrije bolest nego kad bolest zahvati svoje pa se mora pristupiti i hirurškim poduhvatima i hemoterapijama", istakla je Memić.