BiH
0

U Mostaru otvorena konferencija koja je okupila stotinu mladih iz cijele BiH

FENA
(Foto: FENA)
U Hotelu "Mostar" danas je svečano otvorena konferencija "SHL Event – Zajedno stvaramo", koja će se 14. i 15. jula održavati u Mostaru.

Na konferenciji će stotinu mladih iz cijele Bosne i Hercegovine imati priliku razmijeniti iskustva i prakse iz omladinskog angažmana, izabrati najbolji projekt mladih koji je Fondacija Schuler Helfen Leben podržala protekle godine, izabrati Schuler Helfen Leben veleposlanika aktivizma te sudjelovati u velikoj volonterskoj akciji.

Po riječima jednog od nominovanih za ambasadora aktivizma SHL-a za 2016. godinu Srđana Petkovića iz Bijeljine, konferencija je okupila mlade iz preko 40 općina u BiH koji će ova dva dana razgovarati o različitim temama koje su vezane za pitanja mladih u BiH.

"S obzirom da se nalazimo iz toliko različitih krajeva u BiH, onda možemo da uporedimo kakva je situacija u različitim općinama, u različitim krajevima i da iskoristimo ideje drugih mladih ljudi iz drugih krajeva kako bi poboljšali stanje mladih u svojim krajevima", kazao je Petković.

Istakao je kako će danas popodne biti održana volonterska akcija u kojoj će sudionici konferencije zajedno sa stotinjak mladih iz Mostara organizirati uređenje parka kod "Zvjezdare".

Mladi aktivisti očistit će park te obnoviti i osvježiti dječje igralište, klupe, sportski teren, posaditi cvijeće i napravili mural za mlade Mostara.

Fondacija Schuler Helfen Leben njemačka je omladinska organizacija koja je u Bosni i Hercegovini prisutna od 1993. godine i čiji je osnovni cilj poboljšati položaj mladih.

Fondacija SHL nudi niz mogućnosti za mlade kao što su programi neformalnog obrazovanja, financijska potpora projektima mladih, razvoj osobnog i profesionalnog kapaciteta, te razmjenu mladih Bosne i Hercegovine i Njemačke.