BiH
110

U Mostaru otvorena konferencija "Gradimo mostove u obrazovanju odraslih"

Klix.ba
U Mostaru je jučer otvorena Druga međunarodna konferencija "Gradimo mostove u obrazovanju odraslih", koju organizira DVV International — Ured za Bosnu i Hercegovinu, a pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji učestvuje više od 80 učesnika iz sedam zemalja, među kojima su vodeći teoretičari, istraživači i praktičari iz oblasti andragogije. Prisutno je i šest ministara obrazovanja, kao i predstavnici nadležnih vladinih tijela, nevladinih organizacija, te privatnih providera u oblasti obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini, koji će sa kolegama iz regiona u narednih dva dana razmijeniti iskustva i pokušati pronaći adekvatne modele za unapređivanje prakse i saradnje u oblasti obrazovanja, učenja i obuke odraslih u Jugoistočnoj Evropi s fokusom na definiranje prioriteta za naredni period.

Konferenciju su otvorili pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Adnan Husić, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg, direktor DVV International - Ureda za Bosnu i Hercegovinu Emir Avdagić, referentica za odnose s javnošću, kulturu i protokol Ambasade SR Njemačke u BiH Susanne Mattis i generalna sekretarka ICAE (International Council for Adult Education) Katarina Popović.

Husić je u svom izlaganju naglasio je kako permanentno obrazovanje može pomoći svakom pojedincu da se osjeća sigurnije u vremenu stalnih promjena, te kako je cjeloživotno učenje put ka društvu zasnovanom na znanju te su iz tog razloga nadležne obrazovne vlasti u BiH prepoznale važnost obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja i usmjerene su na dostizanje evropskih standarda u ovoj oblasti.

Premijer Herceg iskazao je zahvalnost organizatorima na prilici da upravo Mostar bude domaćin konferencije, te najavio kako će nadležno ministarstvo u HNK već na narednoj sjednici raspravljati o Zakonu o obrazovanju odraslih HNK i uputiti ga u dalju skupštinsku proceduru.

Avdagić je podsjetio kako je izuzetno važno da se proces normativnog reguliranja obrazovanja odraslih što prije završi u svim nadležnim ministarstvima, budući da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja nije uredila oblast obrazovanja odraslih. Četiri kantona (Hercegovačko-neretvanski, Srednjobosanski kanton, Posavski kanton, Kanton 10) i Distrikt Brčko još uvijek nemaju usvojene zakone o obrazovanju odraslih.

Prof.dr. Katarina Popović dala je pregled aktuelnosti u obrazovanju odraslih iz evropske i globalne perspektive, napomenuvši još jednom važnost obrazovanja odraslih za izgradnju mira i demokratizaciju društva u savremenom dobu.

Učesnici u nastavku konferencije razgovaraju o implementaciji koncepta cjeloživotnog učenja u društvu, vještinama odraslih, standardima u obrazovanju odraslih, te profesionalizaciji andragoških djelatnika.