BiH
51

U Mostaru održana svečana akademija u povodu Dana državnosti BiH

FENA
U povodu obilježavanja Dana državnosti BiH, u Narodnom pozorištu Mostar u četvrtak navečer održana je svečana akademija kojoj su prisustvovali mnogi predstavnici političkog i javnog života te brojni građani Mostara.

Svečanu akademiju organizirali su Narodno pozorište Mostar, mostarski Centar za kulturu i Muzej Hercegovine, a održana je pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine Edina Mušića i predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerifa Špage.

Govoreći o značaju Dana državnosti BiH, Mušić je u izjavi za novinare kazao kako 25. novembar predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH, datum kada se njeno hiljadugodišnje postojanje na određeni način 'opečatilo'.

"Evo, i na ovaj način želimo da se prisjetimo tih dana i da svim ovim aktivnostima u Mostaru i u velikom dijelu BiH obilježimo taj datum", dodao je Mušić.

Čestitajući svim građanima BiH Dan državnosti, on je istakao kako je najbitnije da BiH ima svoj grb, svoju zastavu, himnu, svoju valutu, svoje granice te da ima sve institucije koje joj daju odlike države.

"Nažalost, postoje i oni koji vjerovatno i dalje neće slaviti i obilježavati ovaj datum, međutim, smatram da oni sebe odmah u startu kodiraju kao da su podstanari u ovoj zemlji", naglasio je Mušić.

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago istakao je kako je 25. novembra 1943. godine na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a nakon 480 godina obnovljena državnost BiH i da je od tog datuma BiH bila federalna jedinica kao i sve ostale republike unutar Jugoslavije.

"Nastavljen je državni kontinuitet i stvorene su pretpostavke da BiH 1992. godine proglasi svoju nezavisnost i nastavi svoj samostalan put, put u Evropsku uniju, zajednicu ravnopravnih evropskih država i naroda, što je sigurno cilj svake zemlje, kako na ovim prostorima tako i šire", kazao je Špago.

Svečani program obogatili su sopranistica Lejla Jusić iz Sarajeva, Mostarske kiše, učenici Muzičke škole iz Mostara, te glumci Narodnog pozorišta Mostar.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH, u petak, 25. novembra, u 10 sati bit će upriličena posjeta spomen-obilježju Šehitluci, a u 11 sati kompleksu partizanskog spomen- groblja u Mostaru, dok će u 19 sati u mostarskom Centru za kulturu biti otvorena izložba Udruženja umjetnika Mostara.