BiH
155

U Mostaru održana centralna manifestacija povodom Kurban-bajrama

Piše: A. B.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U organizaciji B.Z.K. "Preporod“ Mostar i Medžlisa Islamske zajednice Mostar, učenici mostarskih osnovnih škola koji nastavu izvode po federalnom nastavnom planu i programu održali su Bajramski koncert.

Navedena manifestacija se već deseti put za vrijeme Bajrama tradicionalno održava u prepunoj sali Narodnog pozorišta Mostar. Ovim povodom najmlađi osnovnoškolci zvanično su najavili dolazak Kurban-bajrama.

Ilahije i kaside veselog ritma i vedrih nota na najplemenitiji način kod publike su porobudlie osjećaje ponosa i dostojanstva. I upravo tom vedrinom, iskrenošću i ushićenošću na najbolji mogući način s koncerta je poslana poruka kako se odnositi prema najvećem muslimanskom blagdanu.

Na koncertu su nastupala djeca iz osnovih škola: O.Š. "Mustafa Ejubović – Šejh Jujo“, O.Š. "Mujaga Komadina“, O.Š. "Zalik“, O.Š. "Bijelo Polje“, O.Š. "Blagaj“, O.Š. "Gnojnice“, O.Š. "Omer Maksumić“ Podveležje, O.Š. "Vrapčići“, O.Š. "Drežnica“ i štićenici "Los Rosalesa“.

Koncertom je dirigovao profesor muzičkog odgoja i vaspitanja Edin Kmetaš koji je uspio prenijeti energiju i na cijelu dvoranu. Svi prisutni pjevali su tekstove najljepših ilahija. Kmetaš je podsjetio prisutne na izazove kroz koje je prošla organizacija ovog vrlo zahtjevnog koncerta u posljednjih deset godina.

"Prije svega imam potrebu da se zahvalim uvaženom muftiji Dedoviću, koji je prije deset godina s pozicije glavnog imama prepoznao ovaj projekta i podržao nas. Želim da se zahvalim predsjedniku Medžlisa IZ Mostar Ramizu Jelovcu i predsjedniku Preporoda Damiru Sadovići bez kojih ovo ništa ne bi bilo moguće. Mi imamo potrebu da stalno vršimo edukaciju djece u osnovnim školama i stoga sam zahvalan svim nastavnicima muzičkog odgoja koji su ovaj koncert doživjeli kao jedan od najvažnijih programa“, kazao je Kmetaš.

Na kraju programa glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić uručio je plakate za doprinos na polju muzičkog obrazovanja i emocionalne edukacije učenika osnovnih škola njihovim nastavnicima: Muberi Muminagić, Dijani Šoše, Amri Dugalić, Vedranu Maksumiću, Belmi Jazvin Selmanović, Ameli Stovrag i Edinu Kmetašu.