BiH
0

U Mostaru održan sastanak sindikata

FENA
Predstavnici Unije neovisnih sindikata Federacije BiH i Konfederacije sindikata BiH s Rankom Mišić na čelu održali su danas sastanak u Mostaru na kojemu je bilo riječi o odnosu i prijemu Unije u Konfederaciju te o samom radu Konfederacije.

Govoreći o prijamu Unije u Konfederaciju, na konferenciji za novinare poslije sastanka, predsjednik Unije Josip Milić istaknuo je kako postoji problem što Konfederacija sindikata BiH nije registrirana.

"Da bi se registrirala, potrebno je da budu tri registrirane sindikalne središnjice u BiH. Tu je problem jer Savez samostalnih sindikata BiH s Edhemom Biberom na čelu uopće nije registriran, a to bi trebala biti ta treća središnjica, uz Sindikat Republike Srpske i Sindikat Brčko Distrikta", kazao je Milić.

On je istaknuo kako predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i aktualna vlast itekako koriste ovakvo stanje u Konfederaciji sindikata, ne želeći ih uopće prihvatiti kao ravnopravnog socijalnog partnera, te da se takvim stanjem ugrožava životni standard svih radnika u BiH.

"Smatramo da moramo imati jak sindikat u ovakvim prilikama da sindikat mora biti udružen u cijeloj BiH kako bismo bili ravnopravan partner našim socijalnim partnerima, odnosno vlasti", kazao je Milić.

Na konferenciji, Mišićeva je istaknula kako je pozicija radnika u cijeloj BiH poprilično loša te da imaju jednako izražene probleme.

"Postoje dvije vrste radnika, i to radnici u privredi i izvan privrede. Nešto je bolja pozicija ovih drugih, državnih službenika, ali ipak ne toliko dobra.

No, pozicija radnika koji su zaposleni u privredi, posebice u privatiziranim i privatnim poduzećima je poprilično loša jer se ne poštuje zakon o radu, kolektivni, granski i pojedinačni ugovori, pa čak ni ona osnovna ljudska prava - pravo na zdravstvenu zaštitu i zarađenu plaću", kazala je Mišićeva.

Po njenim riječima, cilj današnjeg sastanka u Mostaru je upravo "potreba da sindikalna scena u BiH, koja je u posljednje vrijeme sporadično djelovala, odnosno s vremena na vrijeme bila i uspavana, da se probudi i da se glas radnika čuje na svim razinama vlasti u skladu s važećim zakonima, a što znači da i uloga Konfederacije sindikata BiH mora biti prepoznatljiva".

Govoreći o zahtjevu predstavnika Unije da budu dio Konfederacije, kazala je kako je to legitimno i legalno pravo, te da u Konfederaciji trebaju biti svi oni koji postoje kao sindikati kako bi se okupili oko zajedničkog interesa - borbu za poziciju radnika u BiH.