BiH
7

U Mostaru obilježena godišnjica smrti Mujage Komadine

Anadolija
(Foto: FF PIXMOS)
Građani Mostara danas su obilježili 89. godišnjicu smrti najpoznatijeg mostarskog gradonačelnika tokom XX stoljeća, Mustafe Mujage Komadine.

Obilježavanje ove godišnjice upriličeno je u povodu inicijative  za postavljanje spomenika Mujagi Komadini na trgu Musala gdje se nalazi najkapitalnije Mujagino građevinsko djelo, poznata Mostarska banja. 

Međutim, ideja je naišla na svojevrsni otpor kantonalne administracije.  

"Inicijativu su podržali građani Mostara različitih nacionalnosti, međutim postoje snage koje drugačije misle", kazao je Edin Batlak, jedan od pokretača ideje o izgradnji spomenika.

Naime, nakon što je javno objavljena ideja da se spomenik Mujagi Komdini podigne na trgu Musala, pojavile su se inicijative da spomenik bude podignut kod njegove rodne kuće, koja je jedina ruševina u zapadnom dijelu grada Mostara.

Cvijeće na mezar Mujage Komadine danas su položili predstavnici inicijativnog odbora za gradnju spomenika, bivši gradonačelnik Mostara Radmilo Braca Andrić, ugledni mostarski advokat Josip Muselimović.

Mujaga Komadina (1839. – 1925.) bio je gradonačelnik Mostara u vrijeme austrougarskog perioda, od 1909. godine do 1918. godine. Za vrijeme njegovog mandata u Mostaru je izgrađeno više zgrada i građevina evropskog stila i Mostar je počeo ličiti na srednjoevropski grad.