BiH
99

U Mostaru izloženi kaligrafski radovi učenika medresa

Anadolija
Izložbom kaligrafskih radova učenika bosanskohercegovačkih medresa večeras je u Mostaru nastavljen program tradicionalne manifestacije "Dani mevluda i zikra".
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Premda se radi o učenicima srednjih vjerskih škola, ipak je večerašnji program, kojeg možemo nazvati i vjerskim i kulturnim po svom obimu i kakvoći, jedinstven u Bosni i Hercegovini", ocijenio je koordinator ovog jedinstvenog projekta svjetski poznat kaligraf Munib Obradović.

Kao motive organizacije izložbe, Obradović ističe da je u Bosni i Hercegovini odnos prema Kur'anu u proteklom periodu bio slabijeg intenziteta te da je šteta ugasiti tu vrstu tradicije. "Drago mi je da i na ovaj način oživljavamo našu staru bosanskohercegovačku tradiciju", kazao je Obradović.

Obradović je od dvadesetak radova učenika iz mostarske, tuzlanske, travničke, visočke medrese kao posebno vrijedne izdvojio radove Muhameda Huzejfe i Abdulhaka Hadžćimejlića učenika Karađoz-begove medrese.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Huzejfe, koji živi u Istanbulu a pohađa školu u Mostaru, u izjavi za Anadolu Agency kaže da zanimanje za kaligrafiju doživljava kao vlastitu obavezu ne samo prema sebi i svojim vjerskim osjećanjima već i prema svojim precima, koji su posebno senzibilno čuvali i njegovali ovu granu islamske umjetnosti.

I njegov kolega Abdulhak smatra kako uz kaligrafski ispis svetih tekstova odgaja vlastita osobine.

"Kaligrafija me ispunjava duhovno i u svakom smislu uživam dok ispisujem jednu levhu. Pomaže mi da izrazim vlastiti duhovni osjećaj", rekao je.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Program manifestacije Dani mevluda i zikra bit će nastavljeni u ponedjeljak 5. maja, u vidu književne večeri s akademikom Enesom Karićem.