BiH
0

U Modriči održana peta izložba meda i pčelarstva

SRNA
U Modriči je danas održana Izložba meda i pčelarstva na kojoj je med i proizvode od meda izložilo 13 modričkih pčelara.

Izložbu, koju su u centru grada organizovali Udruženje pčelara Bagrem Modriča i Turistička organizacija Modriča, otvorio je načelnik modričke opštine Mladen Krekić.

Predsjednik Udruženja Anto Milardović rekao je da je cilj privredno–turističke manifestacije, koja se održava peti put u Modriči, promovisanje pčelarstva, proizvodnje meda i proizvoda od meda.

Milardović je najavio da će u narednom periodu Udruženje raditi na registraciji pčelara i pčelinjih društava, u skladu sa Zakonom o pčelarstvu. Do sada je, dodao je on, od 65 članova Udruženja, obrađena i resornom ministarstvu dostavljena dokumentaicja za 32 pčelara.

On je naglasio da med koji su danas izložili pčelari kontrolišu nadležne institucije.

"Kontrola i analize, koje je iniciralo Udruženje radi zaštite proizvođača, proizvoda od meda i korisnika, pokazali su da se u Modriči proizvodi med vrhunskog kvaliteta", naglasio je Milardović

Članovi Udruženja danas su posjetili Dječije obdanište „Naša radost“ Modriča gdje su poklonili nekoliko kilograma meda, a djeci prigodne slikovnice o životu pčele i brizi ljudi za ove korisne insekte.

Svim učesnicima izložbe, koja je bila i prodajnog karaktera, uručene su zahvalnice.

I ove godine će u okviru Izložbe biti održano predavanje o pčelarstvu koje će večeras u Srpskom kulturnom centru održati pčelar iz Bijeljine Novak Đurić. Ovogodišnja tema je „Pčelinji proizvodi kao zdrava hrana i lijek“.