BiH
0

U Modriči ekshumirana tijela žrtava iz proteklog rata

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na lokaciji gradsko groblje u Modriči 6. i 7. decembra izvršena je ekshumacija prilikom koje je pronađeno deset tijela, koja su forenzički obrađena i uzet DNK uzorak, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ova tijela su pohranjena na gradskom groblju u Modriči do dobijanja DNK izvještaja. DNK nalaz ovih tijela radit će se u laboratoriju Međunarodnog instituta za traženje nestalih osoba (ICMP).

Ovoj ekshumaciji prisustvovali su predstavnici Međunarodnog instituta za traženje nestalih osoba (ICMP), predstavnici Instituta za traženje nestalih osoba BiH, predstavnici MUP-a Republike Srpske, ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Izvršenim ekshumacijama rukovodio je istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Tužilaštvo BiH, zajedno s institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.