Velika Kladuša
0

U mjestu Ponikve logoraši iskopali skelete

FENA
Predsjednik Saveza logoraša USK-a i predsjednik Udruženja logoraša općine Velika Kladuša u utorak su Policijskoj stanici u tom gradu prijavili da su, na osnovu dobivenih dojava, samoinicijativno izašli na teren u mjesto Ponikve u Velikoj Kladuši te vršili iskopavanje zemljišta s ciljem pronalaska grobnica ubijenih pripadnika Armije RBiH u ratnom periodu.

Na dvije lokacije u mjestu Ponikve, u blizini peradarskih farmi velikokladuškog "Agrokomerca", primijetili su ljudske kosti, nakon čega su obustavili kopanje. Po zaprimljenoj prijavi na lice mjesta je izašla patrola policije, koja je potvrdila te navode.

Kako je saopćeno danas iz Kantonalnog MUP-a u Bihaću, utvrđeno je da se jedna grobnica nalazi uz žičanu ogradu u krugu peradarskih farmi, a druga izvan kruga farmi, oko 100 metara udaljena pored rijeke Gline, koja graniči sa Republikom Hrvatskom.

Sa slučajem je upoznat dežurni istražitelj i inspektor za ratne zločine Sektora kriminalističke policije MUP-a USK-a, koji danas sa dežurnim Kantonalnim tužiocem vrši uviđaj i podnio je zahtjev Sudu BiH za donošenje naredbe o ekshumaciji tijela. Istraga je u toku.