BiH
23

U misiju podrške miru u Afganistanu ide 45 pripadnika OSBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Kasarni "Kozara" u Banjoj Luci danas je održana ceremonija ispraćaja jedinice 6. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u misiju u Afganistan.

U jedinici je 45 pripadnika, od kojih su i tri žene, a bit će u misiji podrške miru, čime i Oružane snage u BiH daju svoj doprinos sigurnosti u svijetu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istakao je da je BiH bila mjesto u kojem su dolazili vojnici drugih zemalja kako bi se, nakon teškog rata održao mir, a sada njeni vojnici pomažu drugim zemljama u stabilizaciji sigurnosnih prilika.

"Autoritet koji su pripadnici naših OSBiH imali i imaju u okviru mirovnih snaga je neupitan", rekao je Ivanić podsjetivši da to pokazuje snagu i profesionalnost naših ljudi.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč je istakao da iskustva stečena u ovim misijama imaju nemjerljiv značaj za OSBiH.

Podsjetio je da peta rotacija 6. pješadijske brigade odlazi u misiju "Odlučna podrška“ da bi zamijenili svoje kolege na poslovima jačanja kapaciteta sigurnosti u Afganistanu.

"Naša zadaća tamo je stvaranje sigurnih uvjeta za život, prvenstveno onima koji borave u bazi i odlaze na teren i obučavaju snage sigurnosti Afganistana. Dosad smo postigli zavidne rezultate i odgovorili na sve izazove i zadatke i dobili pohvale od naših partnera", naglasio je Jelač.

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić podsjetio je da su OSBiH važne ne samo zbog učešća u misijama mira u svijetu već i zbog pomoći građanima.

Najavio je da će uskoro biti riješena i neka statusna pitanja vojnika, između ostalog i to da im se vojna karijera u OSBiH ne bi morala završiti s 35 godina života.

Brigadni general Radovan Ilić je dodao da je ova jednica uspješno osposobljena te se nada da će ispuniti očekivanja u profesionalnom smislu, te da OSBiH na ovaj način pokazuju spremnost da se održi kontinuitet učešća u misijama mira.

I kapetan Filp Končar je rekao da su pripadnici ove jedinice u proteklih šest mjeseci prošli zahtjevnu obuku da bi isto toliko vremena proveli u misiji u Afganistanu.