BiH
51

U Miljacku pušteno 100 kg pastrmke: Općina Centar podržala poribljavanje

Klix.ba
Članovi sportskog ribolovnog društva "Miljacka" su u subotu sa dopredsjedavajućim Općinskog vijeća Centar Mustafom Mulićem i vijećnicima Velijom Katicom, Sejadom Đozom i Ahmedom Gerinom izvršili novo poribljavanje Miljacke sa 100 kilograma pastrmke.

Iznad brane na Bentbaši su članovi Sportskog ribolovnog društva „Miljacka“ u rijeku pustili oko 700 komada potočne pastrmke, što predstavlja drugo poribljavanje ove godine.

"Naše je udruženje, koje broji 60 članova starosne dobi od 14 do 70 godina, tokom ove godine organizovalo uređenje obala i toka rijeke Miljacke na dijelu dužine oko 900 metara, od prelivne brane kod malog tunela do sastava Miljacke i Mošćanice, koje smo preuzeli na upravljanje od Sportskog ribolovnog društva "Sarajevo 1906“. Osnovali smo i ribočuvarsku službu koja pazi da nema krivolova, jer samo pet krivolovaca za deset dana mogu uhvatiti svu ribu koju smo danas pustili u Miljacku. Riba koju smo pustili početkom ove godine u rijeku već se mrijesti, što je dobar znak da su se prilagodile postojećim uslovima i da će nakon 15 godina u Miljacki ponovo biti pastrmke, objasnio je Vlado Klačar, zamjenik predsjednika udruženja SRD „Miljacka“ iz Sarajeva i državni reprezentativac u Spin ribolovu.

Jedan od učesnika u poribljavanju ovog dijela Miljacke vijećnik Velija Katica je kazao kako su ovaj projekt podržali bivši i sadašnji načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i Nedžad Ajnadžić koji su za tu svrhu odlučili iz općinskog budžeta izdvojiti iznos od 2.000 KM.

"Naše namjere su da projekte ovakve vrste nastavimo finansijski podržavati i ubuduće", kazao je Katica.

Dionica Miljacke, kojom upravlja SRD "Miljacka“, od prelivne brane kod malog tunela do sastava Miljacke i Mošćanice, pogodna je za sportski ribolov revirskog tipa odnosno po sistemu "uhvati i pusti“. Do sada je ovdje održano pet memorijalnih ribolovnih kupova, a članovi udruženja planiraju organizovati i jedno kolo Spin lige Bosne i Hercegovine.