Ljubuški
0

U masovnoj grobnici pronađeni ostaci dvojice franjevca

Sarajevo-x.com
Vicepostulatura postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 sabraće", na čelu s fra Miljenkom Stojićem i Povjerenstvom za obilježavanje i utvrđivanje groblja iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški, na čelu s Vicom Nižićem, 19. jula 2010. počeli su otkopavanja na lokalitetu Tomića njiva, u samom središtu Ljubuškog.

Tu je, prema svjedočanstvima, ubijeno i zakopano preko 20 osoba, žrtava komunističkog režima. Većina ih je bila ispitivana i određena za ubistvo u obližnjoj zloglasnoj Ozninoj kući, čiji podrum tamnica i danas jezivo izgleda.

Nakon što je bagerom uklonjen površinski sloj zemlje dubine oko 1,5 metar, prešlo se na ručno kopanje pod stručnim nadzorom arheologa Tihomira Glavaša. Prvi dan su pronađeni nepotpuni dijelovi dvaju tijela, što upućuje na to da nakon strijeljanja nisu zakopani nego su ubačeni u jamu koja je tu bila, ali kako su bili blizu površine, životinje su ih rastrgale.

Uskoro se počelo pojavljivati sve više kostiju, tako da su drugog dana otkopavanja određene dimenzije masovne grobnice, 3,5x4,5 m. Dalja otkopavanja i pronalazak potpunih posmrtnih ostataka pojedinih osoba i predmeta koji se nalaze u ovoj masovnoj grobnici pomažu da se složi mozaik događaja koji su se tu odvijali. Žrtve su ubijane puškama i mašinskim puškama, nakon toga još im je jedanput pucano iz pištolja u glavu te su gurani niz strminu jame dok se ona nije napunila. Osim žice kojom su bili vezani te ponekog metka, uz tijela su nađene i neke lične stvari, npr. nožić, dugme, dijelovi naočala, ostaci obuće i odjeće, ostaci krunica…

Na ovom lokalitetu su do 24. jula (šestog dana otkapanja) otkriveni posmrtni ostaci 21 osobe. Sigurno je da su među njima bila i dvojica franjevaca. Uz tijelo br. 10. i tijelo br. 18 pronađene su franjevačke krunice i ostaci tkanine koja neodoljivo podsjeća na habit. Jedan od franjevaca, po nekim drugim pronađenim predmetima i svjedočanstvima očevidaca, trebao biti biti fra Slobodan Lončar, a drugi bi mogao biti fra Paško Martinac ili fra Martin Sopta.

Nakon obavljene DNK-analize dvojica franjevaca bit će pokopani u franjevačkoj samostanskoj crkvi u Širokom Brijegu, gdje već leže kosti 22-ojice njihove sabraće koje su komunisti ubili. Na drugim poznatim mjestima leže kosti još njih 9. Tako sveukupno znamo za posljednje počivalište 31 hercegovačkog franjevca od 66 ubijenih.

DNK-analiza obavit će se na Patologiji u Splitu pod vodstvom prof. dr. Marije Definis-Gojanović i prof. dr. Davorke Sutlović. One sa saradnicima od početka rade na identifikaciji pronađenih posmrtnih ostataka iz Drugog svjetskog rata i poraća za koje se pretpostavlja da bi mogli pripadati nekome od ubijenih hercegovačkih franjevaca. Tako je 30. svibnja 2005. na Patologiji u Splitu identificiran fra Melhior Prlić, čije je tijelo pronađeno u masovnoj grobnici u Zagvozdu. To je bila prva identifikacija neke žrtve iz Drugog svjetskog rata s područja BiH, Hrvatske i Slovenije napravljena pomoću DNK-analize. Ujedno je to bio početak studija forenzike na Sveučilištu u Splitu.

Otkopavanja još nisu gotova i biti će nastavljena sve dok ne budu pronađeni posmrtni ostatci svih osoba koje se nalaze na ovome mjestu. Nakon toga će biti napravljena DNK analiza, a oni koji misle da se među pronađenim kostima nalaze ostaci i nekoga od njihove rodbine moći će dati krv te će njihov DNK biti uspoređen s DNK uzorkom pobijenih.

U gradu Ljubuškom nalazi se još nekoliko masovnih grobnica u kojima su zatrpani ljudi pobijeni krajem Drugog svjetskog rata ili u poraću. Istraživanja će biti nastavljena i na tim lokalitetima, kao i na drugim manjima.