Rogatica
0

U masovnoj grobnici na lokalitetu Ivan Polje pronađeno 16 žrtava

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Iz masovne grobnice na lokalitetu Ivan Polje u opštini Rogatica do danas je pronađeno 16 žrtava, potvrdio je Feni predsjedavajući Kolegija direktora Instiututa za traženje nestalih BiH Amor Mašović.

Prema njegovim riječima, radovi na ekshumaciji koju otežavaju velike količine smeća, biće nastavljeni i naredne sedmice.

"Do sada smo pronašli skeletne ostatke najmanje 16 žrtava ali sigurno mogu tvrditi da je njihov broj veći i moguće je da će ukupan broj biti između 25 i 28 žrtava koliko ih je i strijeljano na tom lokalitetu 1992.godine“, kazao je Mašović.

On je podsjetio da je masovna grobnica otkrivena u blizini velikog smetljišta, na lokaciji na kojoj je još prije desetak godina locirana primarna grobnica u kojoj su pronađeni dijelovi tijela, kako se pretpostavlja, ovih istih žrtava.

"Danas smo se sreli sa jednim surovim prizorom gdje je 7-8 lobanja žrtava odvojeno od ostalih skeletnih ostataka što potvrđuje da su žrtve u nekoliko navrata prenošene sa primarne na ovu sekundarnu lokaciju jer slojevi smeća odvajau skeletne ostatke“, pojasnio je Mašović dodajući da će radovi na ekshumaciji biti nastavljeni i naredne sedmice kako bi i sama identifikacija krenula što prije.

"Izvjesno je da masovna grobnica na lokaciji Ivan Polja krije skeletne ostatke bošnjačkih civila iz Kramer sela koji su 1992.godine, u zbijegu, zarobljeni i strijeljani na platou škole na Han Stjenicama a potom su njihova tijela odvezena na smetljište”, kazao je Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za traženje nestalih BIH.