BiH
0

U Makarskoj manje bh. turista prva tri dana jula

Klix.ba
Gradovi na hrvatskom primorju bilježe povećanje broja turista u ovoj godini. Na Makarskoj rivijeri je manji broj turista iz BiH, ali se nadaju da će taj broj biti veći u narednim danima.

"U prva tri dana jula imamo malo manji broj turista u odnosu na isti period prošle godine, ali ako gledamo za svih šest mjeseci onda imamo povećanje od četiri posto. Imamo manji broj turista iz BiH nego inače, ali se nadamo da će ih biti više, jer je ljetna sezona na početku", kazali su za Klix.ba iz Turističke zajednice Makarska.

Na hrvatskim oblama trenutno su najbrojniji turisti iz Češke, Poljske, Njemačke i Francuske.

Dubrovnik je i dalje najpoželjniji grad s najboljom turističkom statistikom. A prema broju turista iz naše zemlje, bh. građani očito vole ovaj stari grad.

"Od početka godine bilježimo 15 posto više gostiju iz BiH. Znači, bilo je 6.000 bh. građana koji su ostvarili 20.500 noćenja. Dubrovnik je očito veoma popularan u BiH, što nam je veoma drago", rekli su nam iz Turističke zajednice Dubrovnika.

Bosanci i Hercegovci su peti na listi najbrojnijih turista u Orebiću.

"U odnosu na prošlogodišnje rezultate, turisti iz BiH ostvarili su u ovom razdoblju rast od 15 posto u dolascima. U 2013. godini ostvareno je 1.919 dolazaka, a zabilježen je i rast u noćenjima od 16 posto", kazali su nam u Turističkoj zajednici Orebić, koja je druga najuspješnija turistička destinacija prema statistici.

Najveći broj noćenja u ovoj općini ostvarili su turisti iz Njemačke (30.893 noćenja), Češke (25.571 noćenje), Poljske (22.394 noćenja), Francuske (12.875 noćenja), a turisti iz BiH su na 5. mjestu sa ostvarenih 12.567 noćenja. Nakon njih slijede turisti iz Slovenije, Slovačke, Austrije, Mađarske, Holandije.

Na kraju ljetne sezone bit će poznato da li je ulazak Republike Hrvatske u Evropsku uniju nešto promijenio u turističkoj statistici, te da li će bh. građani i dalje ljetovati na omiljenom Jadranu ili promijeniti destinaciju.