Sastanak
0

U Ljubljani razgovarali Pahor i Komšić

FENA
Željko Komšić
Željko Komšić
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je u četvrtak u Ljubljani nadu da Evropska unija "nije ušla u fazu zamora kada je riječ o njezinom širenju".

Komšić je tokom susreta s premijerom Borutom Pahorom pozdravio ideju Slovenije i Hrvatske o održavanju međunarodne konferencije o zapadnom Balkanu koja bi trebalo da bude doprinos otvaranju perspektive zemljama te regije ka euroatlantskim integracijama.

Prema slovenskoj agenciji STA, konferencija je zakazana za 20. mart na Brdu kod Kranja; među organizatorima su i Vijeće Evrope i Evropska komisija, a prisustvovat će joj lideri svih zemalja zapadnog Balkana, što će biti prvi put nakon 18 godina.

Premijer Pahor je ranije izjavio da će taj skup "biti prijeloman iz više aspekata" i kako je cilj "naći rješenja za otvorena pitanja u zapadnobalkanskoj regiji".

Sugovornici su konstatirali da su odnosi njihovih zemalja vrlo dobri, a Komšić je zahvalio Pahoru što je "Slovenija zagovornik interesa Bosne i Hercegovine u Evropi" i što podržava reforme koje ona provodi.

Komšić je u Ljubljanu stigao iz Zagreba, gdje je bio na inauguraciji novoga hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Komšiću je tokom sastanka s Pahorom potvrđeno da će slovenski premijer doći u Sarajevo 2. marta.