BiH
0

U Livnu zabilježen porast broja nezaposlenih

FENA
Foto: Livno
Foto: Livno
Na području livanjske općine krajem prošlog mjeseca bilo je 3 426 nezaposlenih osoba ili 1,8 posto više u odnosu na stanje krajem prošle godine.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, u Livnu više od tri četvrtine nezaposlenih nalazi se u najproduktivnijoj životnoj dobi od 18 do 35 godina. Među nezaposlenima je 425 sudionika Domovinskog rata te 15 ratnih vojnih invalida, a u strukturi nezaposlenih najviše je kvalificiranih radnika 1 496 i osoba sa srednjom stručnom spremom 944.

Novčanu naknadu koristi oko 28 osoba, a pravo na zdravstveno osiguranje na teret Zavoda ostvarilo je 2 448 osoba ili 71 posto nezaposlenih s područja livanjske općine.

Broj nezaposlenih u cijeloj Hercegbosanskoj županiji je u stalnom porastu ističu u županijskom Zavodu za zapošljavanje tako da trenutačno s fakultetskom diplomom u šest općina te županije posao traži 160 osoba te oko 270 osoba s višom stručnom spremom.

U strukturi nezaposlenih stručnih kadrova najviše je mladih pravnika i ekonomista bez radnog iskustva, a među osobama koje traže posao u HB županiji je i oko 63 posto žena.