Uskoro rezultati analize
0

U Livnu uginula krava zaražena antraksom?

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na području opštine Livno u posljednjih nekoliko dana uginulo je devet krava, a kod jedne uginule životinje analizom uzorka krvi Veterinarski fakultet u Sarajevu utvrdio je da je bila zaražena antraksom, odnosno bedrenicom, koja je u narodu poznata i kao crni prišt.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Livanjskog kantona Dubravko Kovačević potvrdio je lokalnim medijima da su jutros Veterinarskom fakultetu u Sarajevu službenim vozilom na analizu upućena još tri uzorka krvi uginulih krava koje su juče na terenu pronašli veterinarski inspektori, a rezultati analize očekuju se danas ili sutra.

Kovačević je rekao da veterinarski inspektori intenzivno rade na terenu u saradnji sa veterinarima, a na svaku dojavu o uginuću krava odlaze na lice mjesta, uzimaju uzorke krvi i uginule životinje uz asistenciju radnika Javnog preduzeća "Komunalno" propisno zbrinjavaju - spaljuju, nakon čega ostatke zakopavaju na dubinu od dva metra i zalivaju živim krečom kako ne bi došlo do kontaminacije zemljišta.

Uprava za inspekcijske poslove Livanjskog kantona uputila je apel vlasnicima krava da odmah prijave svako uginuće životinja kako bi veterinarski inspektori izišli na lice mjesta i uzeli uzorke krvi koji će biti poslati na laboratorijsku analizu da bi su utvrdio uzrok uginuća.

Svi slučajevi uginuća krava registrovani su u selima oko Livanjskog polja, a vlasnicima iz tih područja preporučeno je da životinje ne puštaju na ispašu.