BiH
0

U KS nisu pronađene sporne pošiljke mlijeka "Vindija" i "Dukat"

FENA
Kantonalni veterinarski inspektori, koji vrše redovne i svakodnevne nadzore u skladištima “Vindije” i “Dukata” u Kantonu Sarajevo, odmah po dojavi Ureda za veterinarstvo BiH, u prošloj sedmici, su izvršilu provjeru u ovim skladištima kod kojih u momentu kontrole, nisu pronašli sporne pošiljke, u kojima je potvrđeno prisustvo aflatoksina M1, kazala je Agenciji FENA glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Vildana Bosno.

"Rukovodeći se instrukcijama Ureda za veterinarstvo BiH i postupajući u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, veterinarski inspektor je stavio van prometa dio pošiljke koja je danas stigla u skladište "Dukata" i "Vindije", a preko graničnog prijelaza Izačić", kazala je Bosno.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove podjećaju da su vlasti Bosne i Hercegovine zabranile uvoz mlijeka hrvatskih proizvođača "Dukata" i "Vindije" za koje je utvrđeno da sadrže opasni aflatoksin.

Zabrana uvoza u BiH odnosi se na "Vindijino" trajno mlijeko s 2,8 posto mliječne masti s rokom upotrebe do 3. jula, te na homogenizirano i sterilizirano mlijeko u UHT pakovanju, čiji rok upotrebe ističe u julu. Zabranjen je i uvoz "Dukatovog" trajnog mlijeka, također s 2,8 posto masnoće s rokom upotrebe do maja kao i mlijeka "lagano jutro", čiji rok upotrebe ističe 25. aprila.