BiH
0

U KS eksterna matura 15., 16. i 17. juna

FENA
U skladu sa školskim kalendarom za 2014./2015. školsku godinu u Kantonu Sarajevo učenici koji su uspješno završili deveti razred polagat će eksternu maturu 15., 16. i 17. juna.

Stručna savjetnica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Lamija Husić kazala je Feni da će učenici devetog razreda 15. juna polagati bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost i fiziku.

Za 16. juni planirano je polaganje matematike, historije, geografije i informatike, a 17. juna prvi strani jezik, biologija i hemija.

Škole su obavezne da, na vidnim mjestima, svaki dan do 19 sati objave rezultate ispita za taj dan, a konačni rezultati eksterne mature za svaku školu trebalo bi da budu objavljeni 18. juna.

Očekuje se da bi u KS-a eksternu maturu trebalo da polaže 4.138 učenika iz KS-a i određeni broj učenika izvan područja KS-a.

Od 22. do 26. juna planirano je izdavanje dokumentacije učenicima koji su završili osnovnu školu. Paralelno s tim 22. juna bit će objavljen i prvi konkursni rok za upis učenika u prvi razred srednje škole koji će biti otvoren do 2. jula.

A 3. jula bit će objavljeni rezultati prvog konkursnog roka, a škole će to moći uraditi i 6. jula. Za 8. juli (ovisno o broju slobodnih mjesta) planirano je raspisivanje drugog konkursnog roka za upis u prvi razred srednje škole koji će biti otvoren do 10. jula. Rezultate tog konkursnog roka škole bi trebalo da objave 11. ili 13. jula.

Eksterna matura je završni ispit devetogodišnjeg obrazovanja koji je svojevrsna zamjena prijemnog ispita za upis u srednje škole.

Ovo je treća godina da se u Kantonu Sarajevo organizira polaganje eksterne mature. To je još novi proces, ali stručnjaci smatraju da se već ustabilio u ovdašnji obrazovni sistem.

Navode da su način na koji se eksterna matura polaže kao i broj bodova koje učenici osvoje transparentan. Taj i broj bodova ostvarenog kao opći uspjeh pokazuju nivo znanja učenika.

Na području KS-a ima 39 srednjih škola, od čega 36 javnih ustanova i tri privatne u koje se učenici mogu upisati.