Sarajevo
8

U krugu "Maršalke" obilježena 32. godina od smrti Tita

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U krugu bivše kasarne "Maršal Tito" u Sarajevu, poštovaoci Josipa Broza Tita, dugogodišnjeg vođe bivše Jugoslavije, okupili su se danas i položili cvijeće na postament njegove statue, obilježivši tako 32. godišnjicu njegove smrti.

Ceremonija je počela u 3.05 sati, kada je 1980. godine objavljeno da je Tito umro.

Danas je intonirana himna Bosne i Hercegovine.

Cvijeće su položile delegacije Grada i Kantona Sarajevo, organizacija Socijaldemokratske partije BiH, Komunističke partije Bosne i Hercegovine i Turske, članovi više gradskih udruženja koja nose Titovo ime, kao i predstavnici boračkih udruženja i učenici.

Dževad Kapetanović, sekretar sarajevskog udruženja "Josip Broz Tito", rekao je novinarima da se na ovom mjestu, 4. maja u 3.05 sati, iz godine u godinu okuplja sve više ljudi koji žele da se poklone Titovom liku i djelu.

Poslije njegove smrti nastale su 32 "grozne" godine, kaže ovaj poštovalac Brozovog djela, jer je poslije blagostanja nastalo teško vrijeme, rastakanje svih vrijednosti za koje se borio.

Bratstvo i jedinstvo, kao vrijednosti na kojima je stalno insistirao i uložio ogromnu energiju, nisu bili naša fikcija već živuća kategorija, na koju su razbijači Titovog djela smišljeno prvo udarili poslije njegove smrti, kaže Kapetanović.