BiH
13

U Krajini obilježen Dan logoraša BiH: U logoru u Ripču ubijene 84 osobe

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Uz prisustvo velikog broja građana, gostiju, predstavnika političkog i javnog života, u bihaćkom naselju Ripač danas je na prigodan način obilježen Dan logoraša BiH.

I ove godine preživjeli logoraši sa prostora Unsko-sanskog kantona prisjetili su se zločina nad civilnim stanovništvom ovog kraja, posebice nad mještanima Ljutočke doline, koji su tokom agresije na BiH u logorima Račić i Ripač bili izloženi mučenju, torturi, ali i ubistvima.

Kroz logore Račić i Ripač tokom rata prošlo je oko 300 logoraša, od čega je većina brutalno likvidirana, dok se za jednim brojem logoraša još uvijek traga.

U Ljutočkoj dolini, tokom 1992. godine, zarobljeno je oko 210 muškaraca, žena i djece. Svi punoljetni muškarci su odvedeni u logore od Drvara do Prijedora. U Ripču su ubijene 84 osobe, nakon čega su bačene u jame Bezdan i Tihotina.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, u svom obraćanju je kazao da je kroz 657 logora, koji su bili aktivni za vrijeme rata u BiH, prošlo oko 200.000 ljudi.

"Njih 30.000 je ubijeno, a oko 25.000 ljudi u njima je silovano i seksualno zlostavljano", istakao je Mešković.

Svi prisutni danas su napomenuli da se zločini nad logorašima nikada ne smiju zaboraviti.

"Danas je Dan pobjede nad fašizmom, Dan zlatnih ljiljana, Dan Evrope, a evo i Dan logoraša. Suština ovih obilježavanja jeste da naši najmlađi saznaju istinu. Samo na bazi istine mi možemo graditi budućnost za sve građane BiH", istakao je gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević.

Prema podacima Saveza logoraša BiH, Međunarodni sud u Hagu do sada je izrekao oko 800 godina kazni zatvora za zločine nad logorašima u BiH, a sudovi u BiH izrekli su oko 1.650 godina zatvora. S druge strane, država i dalje nema Zakon o zaštiti žrtava torture, različito se tretiraju i žrtve ratnog silovanja, ali i sporo procesuiraju postupci protiv njihovih mučitelja.