BiH
0

U Kozarcu zajednička dženaza ubijenim Bošnjacima

FENA
U Kozarcu kod Prijedora danas je organiziran zajednički ispraćaj, a zatim i sahrana 69 ubijenih Bošnjaka i jednog Roma, ubijenih u ratu, a čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovnih ili pojedinačnih grobnica.

Klanjanje zajedničke dženaze predvodio je uz lokalne imame Medžlisa IZ Kozarac i Prijedor, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, a vjerskom obredu je prisustvovao i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, poslanik u Narodnoj skupštini RS Muharem Murselović, predstavnici Islamske zajednice, Katoličke crkve, te predstavnici Općine Prijedor.

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić je naglasio kako je potrebno da odgovorni za zločine odgovaraju, ali da "ne treba upadati ni u kakvu euforiju i likovati, nego zahtijevati pravu istinu i provesti pravdu kako bi u BiH zavladao mir i pomirenje“, javili su mediji u RS-u.

Istaknuo je da nijedan narod nije kolektivno kriv, ali jeste kolektivno i moralno odgovoran, jer je birao one koji se činili zločine u ime njih.

"Priznajemo i tražimo individualnu odgovornost i očekujemo da narod kaže ko je počinio zločin u ime njega i da ga osude", naveo je reis Cerić i dodao da se umjesto odricanja i osude izvršilaca vrši poistovjećivanje jednog cijelog naroda sa zločinom koji je u učinjen u njegovo ime.

On je naglasio da pitanje kolektivne ili individualne odgovornosti nije do žrtava zločina nego onih koji sami na sebe navlače kolektivnu odgovornost.

"Pozivam vas da ne upadate u zamku o kolektivnoj odgovornosti bilo kojeg naroda", rekao je Cerić dodajući da se "svih ovih godina ne čuje osuda već negiranje onoga što se dogodilo".

Nakon vjerskog obreda posmrtni ostaci stradalih Bošnjaka ukopani su na lokalnim prijedorskim grobljima.

Ovo je jedanaesta masovna dženaza obavljena na području Prijedora.