BiH
0

U Kozarcu otvoreno spomen-obilježje za 1.226 ubijenih civila

FENA
Foto: so-kozarac.com
Foto: so-kozarac.com
Više hiljada ljudi prisustvovalo je u subotu ceremoniji otvaranja spomen-obilježja za 1.226 ubijenih civila i vojnika s područja Kozarca, općina Prijedor.

Spomen-obilježje je sagrađeno novcem koji su donirali građani Kozarca koji žive u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

Uime majki stradalih Kozarčana zahvalnost za pomoć u izgradnji spomen-obilježja izrazila je Sada Hodžić.

"Mi majke 18 godina u najvećoj boli živimo ni krive ni dužne, rastavljene od najmilijih. Ovaj spomenik će biti podsjetnik na naše voljene. Bit će nam mnogo lakše kad bude uspomena ovdje pred očima svima, ali želim da vam kažem da je bilo jako teško prvi put proći danas ovuda", kazala je Hodžić.

Ona je zatražila krivično procesuiranje za “sve odgovorne za zločine i ubistva, od kojih su mnogi još na slobodi”.

Otvaranju spomen-obilježja s imenima 1.226 ubijenih Bošnjaka i Hrvata s područja Kozarca prisustvovali su građani Prijedora, predstavnici lokalnih, entitetskih i državnih vlasti.

Krajem maja predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović i entitetski premijer Milorad Dodik te predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović položili su u Kozarcu vijence na spomen-obilježje stradalim Kozarčanima, čija izgradnja tada još nije bila završena.

Ekrem Hadžić iz Organizacionog odbora za izgradnju spomen-obilježja naglasio je da je spomenik podignut na mjestu „možda i najvećeg stradanja tokom ratnog perioda u BiH". Po njegovim riječima, podaci ukazuju na to da je tokom rata svaki dvadeseti Kozarčanin ubijen.

"Ovo područje je specifično po tome da je ovdje ostvaren najveći poslijeratni povratak u Republiku Srpsku, uprkos teškim zločinima. Najviše povratnika je zato što narod ima duboke korijene i snagu za novi početak. Ovo spomen-obilježje bit će naš dokaz da Kozarčani imaju ovdje novi početak", dodao je Hadžić.

Prema podacima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu (MKSJ), srpske snage su preuzele vlast u aprilu 1992.na području općine Prijedor, nakon čega je na hiljade nesrpskih civila zatočeno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje su maltretirani i mučeni. Osim zločina počinjenih u logorima ubistva Bošnjaka počinjena su u većem broju sela na teritoriji općine, između ostalih, Kozarcu, Ljubiji, Bišćanima i Hambarinama, utvrđeno je u Haškom tribunalu, izvještava BIRN.