U organizaciji državnog Tužilaštva
0

U Konjicu održan sastanak o sigurnosnoj situaciji u BiH

FENA
Sa sastanka u Konjicu
Sa sastanka u Konjicu
U organizaciji Tužilaštva BiH u Konjicu je danas održan sastanak Koordinacije direktora policijskih agencija u BiH, glavnog tužioca i sekretara Ministarstva sigurnosti BiH, na kojem su učesnici razgovarali o funkcioniranju novog informacionog sistema za kontrolu prelaska državne granice.

Predstavnici Granične policije BiH, učesnicima sastanka su prezentirali taj sistem (KPDG 2011) za koji se smatra da će u mnogim segmentima unaprijediti oblast kontrole i zaštite državnih granica Bosne i Hercegovine.

Osim prezentacije sistema, bilo je riječi i o funkcioniranju sistema za zakonito presretanje telekomunikacija te mogućnostima za poboljšanje efikasnosti ovog sistema, prilikom provođenja posebnih istražnih radnji prema većem broju osumnjičenih osoba.

Također, razgovarano je i o nedavno održanoj konferenciji o stanju sigurnosti u BiH, kao i o mogućnostima poboljšanja koordinacije između policije i tužilaca prilikom provođenja združenih policijskih akcija u kojima učestvuju policijski službenici iz više agencija u BiH.

Učesnici su razgovarali i o procesu informiranja institucija BiH uključenih u sigurnosnu problematiku, o složenim istragama i predmetima koji su od važnosti za sigurnosnu situaciju u BiH.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih organa BiH Himzo Selimović učesnike sastanka upoznao je o dogovorima policijskih agencija o aktivnostima koje će se poduzeti radi koordinacije djelovanja u budućnosti, u slučaju terorističkih prijetnji ili opasnosti usmjerenih prema objektima u Sarajevu, koji su pod mjerama zaštite.

Bilo je govora i o situaciji vezanoj za poštivanje bezviznog režima u BiH, kao i borbi protiv pojave lažnih azilanata u zemljama EU, a predstavnik Ministarstva sigurnosti učesnike sastanka koordinacije je upoznao o aktivnostima koje je provelo ovo ministarstvo, zajedno s policijskim agencijama, Oružanim snagama BiH i pripadnicima EUFOR-a, u procesu otklanjanja opasnosti, pomoći ugroženom stanovništvu i savladavanju poteškoća izazvanih elementarnim nepogodama i velikim snježnim padavinama u BiH.

Predstavnici projekta ICITAP, između ostalog, učesnike sastanka upoznali su o aktivnostima vezanim za procese obuke i edukacije policije i tužilaca, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.