Čelnici FBiH i Vlade FBiH
0

U "Konaku" nije dogovoreno ništa

FENA
Unutar stranaka čiji su kadrovi ministri Vlade Federacije BiH nisu dobri odnosi i iz tih razloga je i došlo do ovakve situacije kada je u pitanju rad federalne Vlade, utisak je poslije sastanka čelnika glavnih političkih stranaka u FBiH.

"Danas nije ništa konkretno dogovoreno, ali je dogovoren nastavak razgovora 12. novembra kada ćemo se očitovati o strateškim pitanjima koja se nalaze pred Vladom," kazala je predsjednica FBiH Borjana Krišto nakon sastanka lidera četiri političke stranke (SDABiH, HDZBiH, HDZ 1990 i SBiH) s Predsjedništvom FBiH, premijerom FBiH Nedžadom Brankovićem i njegovim zamjenicima.

Na sastanku u "Konaku" razgovarano je o elektroenergetskom sektoru, reformi javne uprave, boračkoj populaciji i finansijskom sustavu FBiH.

Krišto je istakla da su u toku razgovora otvorena sva pitanja koja su opterećivala odnose u Vladi FBiH, ali da ništa konkretno nije dogovoreno.

"Vlada FBiH je zadužena da do narednog sastanka o ovim reformskim pitanjima napravi program i prijedlog te da kaže da li je kapacitirana da te odluke i provede", objasnila je Krišto.

Kada je u pitanju Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, Krišto je istakla da su na sastanku otvorena pitanja o prekapacitiranosti nadležnosti pojedinih ministarstava. Ni oko toga, kaže Krišto, nije bilo zajedničkog stava.

Potpredsjednica FBiH Spomenka Mičić je kazala da su svi učesnici razgovora "dogovorili da budu jedinstveni u reformama".

Na sastanku su, kazao je potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, izneseni različiti stavovi kada je u pitanju rekonstrukcija Vlade FBiH. Ipak, kako je rekao, kada je u pitanju energetski sektor, moguće je da dođe do formiranja neke vrste komisije koja bi preispitala šta koči investicioni proces u FBiH.

"Atmosfera na današnjem sastanku bila je puno bolja nego ona koja je vladala kada smo se prošli put sastali. Valjda smo svi svjesni pritiska javnosti i činjenicom da smo na pola mandata i da nam se približava svjetska ekonomska kriza", objasnio je Kebo.