15 godina nakon Dejtona
0

U kolektivnim centrima još uvijek živi oko 7.000 osoba

FENA
Mirhunisa Zukić (Foto: SRNA)
Mirhunisa Zukić (Foto: SRNA)
Unija za održivi povratak i integracije u BiH (UZOPI) s predsjednicom Mirhunisom Zukić na čelu organizirala je danas u Sarajevu sastanak svih nadležnih za rješavanje pitanja povratka izbjeglih i raseljenih.

Sastanku su se odazvali predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u BiH te predstavnici državnih i entitetskih institucija. Iako su bili pozvani, pozivu se nisu odazvali predstavnici političkih partija, posebno onih koji su na oktobarskim izborima dobili najveće povjerenje građana.

Na konferenciji za novinare upriličenoj prije sastanka, Zukić je istakla da će UZOPI u BiH tražiti veću angažiranost Vijeća ministara BiH i međunarodne zajednice u procesu povratka.

"Petnaest godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma mi još imamo veliki broj onih koji se nisu vratili u svoje domove. Za obnovu je ostalo još 145.000 kuća i stambenih jedinica, a u kolektivnim centrima još boravi oko 7.000 osoba", kazala je Zukić.

Istakla je da je od 2006. do 2010., od predviđenih 40.000 stambenih jedinica, obnovljeno tek njih 3.450, a što je manje od deset posto od planiranog.

Također, analiza je pokazala da je tek 0,8 posto izbjeglih, raseljenih i povratnika zaposleno. Nisu doneseni i amandmani na Ustav o konstitutivnosti naroda tako da je izražena podjela po nacionalnom ključu kako o pitanju donacija za održivi povratak, tako i pri zapošljavanju povratnika.

Pozitivna stvar je, istakla je Zukić, usvajanje Revidirane strategije za implementaciju Aneksa VII koja obuhvata i rješavanje pitanja kompenzacije za imovinu koja ne može biti vraćena izbjeglim i raseljenim.

S druge strane, država smatra da je u datim mogućnostima uradila mnogo u procesu povratka.

"Ono što je obilježilo proces povratka u protekle tri godine jesu velika proračunska izdvajanja u vezi s pitanjima rješavanja problema izbjeglih i raseljenih osoba. U tri godine je izdvojeno više od 150 miliona KM na razini BiH. Najveći dio sredstava utrošen je za obnovu stambenih jedinica", kazao je državni pomoćnik za izbjeglice i raseljene osobe Mario Nenadić.

Dodao je da je evidentno da će se, za konačno rješavanje gorućeg problema izbjeglih i raseljenih, BiH morati kreditno zadužiti.

"Disproporcija između mogućnosti BiH i potreba izbjeglih i raseljenih je 1:10", pojasnio je Nenadić.