BiH
0

U knjigu žalost upisali se i Cikotić, Podžić, Milojčič i Jeleč

FENA
Mislim da narodi Bosne i Hercegovine vrlo snažno osjećaju visoku cijenu koju su pripadnici makedonskih oružanih snaga platili u misiji očuvanja mira i mislim da trajni osjećaj zahvalnosti i povezanosti između dviju država i naroda simboliziramo i na ovakav način - odajući jednu vrstu posebnog respekta prema onome što su makedonski vojnici spremni pružiti u misijama očuvanja mira, kako ovdje u BiH tako i na drugim odredištima u svijetu.

To je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić izjavio danas novinarima nakon što se u Ambasadi Republike Makedonije u Sarajevu upisao u knjigu žalost koja je od jučer otvorena u povodu pogibije 11 makedonskih vojnika u helikopterskoj nesreći što se 12. januara dogodila kod Skoplja pri njihovom povratku iz Misije EUFOR-a u BiH.

U knjigu žalosti danas su se upisali svi članovi državne delegacije Bosne i Hercegovine: Predsjedništva BiH, Ministarstva odbrane BiH i Generalštaba OSBiH, nakon što zbog loših vremenskih uvjeta nisu uspjeli otputovati sa Sarajevskog aerodroma u Skoplje na posljednji ispraćaj poginulih vojnika.

„Bili smo na putu za Skoplje kako bi u delegaciji koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovali posljednjem ispraćaju makedonskih pripadnika oružanih snaga koji su bili angažirani ovdje u misiji mira u BiH. Nismo, nažalost, uspjeli otputovati, tako da smo došli da se kao delegacija upišemo u knjigu žalosti“, kazao je Cikotić.

U delegaciji BiH bili su i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH Sifet Podžić, njegov zamjenik general Miladin Milojčić i komandant Operativne komande OSBiH general Ante Jeleč.