SIRLBiH
0

U Ključu održan sastanak o jačanju uloge civilnog društva u lokalnoj zajednici

FENA
Savez udruženja izbjeglica i raseljenih osoba (SIRL) u BiH, zajedno s implementing organizacijom Danish Refugee Coucnil (DRC), organizirao je danas u Ključu sastanak s predstavnicima civilnog društva s područja lokalnih zajednica Jajca, Ključa i Ribnika na kojem je istaknuta potreba jačanja uloge civilnog društva u lokalnoj zajednici.

Glasnogovornica SIRL BiH Dijana Softić kazala je Feni iz Ključa da su današnjem sastanku prisustvovali predstavnici 17 nevladinih organizacija s područja spomenute tri lokalne zajednice, a ukazano je na važnost uključivanja nevladinog sektora i njihov partnerski odnos s lokalnim organima vlasti u rješavanju svih pitanja koja su od općeg značaja kao što su problemi povratnika ili mladih osoba.

Jedan od ciljeva sastanka bio je i istraživanje stanja na terenu o procjeni potreba NVO sektora, sačinjavanje baze podataka te izrada akcionog plana s istraživanjima.

Sastanak je realiziran u okviru Projekta DRC-a koji se odnosi na jačanje civilnog društva. Projekt se provodi od maja, a ranije je između ostalog realiziran u Foči i Mostaru kao područjima u kojima su ostvareni dobri rezultati u oblasti povratka izbjeglica.