BiH
0

U Kliničkom centru Banja Luka otkazani ugovori za oko 200 radnika

FENA
Za oko 200 radnika koji su u Kliničkom centru Banja Luka bili angažirani na određeno vrijeme nisu produženi ugovori, a moguće je da takva sudbina bude i za neke od zaposlenih na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

O odluci da se ne produže ugovori za oko dvije stotine radnika Kliničkog centra Banja Luka zaposlenih na određeno vrijeme, danas je rukovodstvo Kliničkog centra Banja Luka, s novoimenovanim vršiocem dužnosti generalnog direktora prof. dr. sc. med. Duškom Račićem na čelu razgovaralo s predstavnicima sve četiri sindikalne organizacije koje okupljaju radnike u zdravstvu.

Račić je naveo da je odluka o neproduženju ugovora za spomenute radnike "bila obaveza“ u skladu s preporukama resornog ministarstva, ali i potreba u skladu s planom finansijske konsolidacije Kliničkog centra Banja Luka.

"Svjesni smo da se radi o teškim odlukama i iza njih čvrsto stojimo jer moramo da mislimo i na 2.500 stalno zaposlenih radnika Kliničkog centra Banja Luka, te na hiljade pacijenata kojima svaki dan moramo da pružimo najkvalitetniju i najefikasniju zdravstvenu zaštitu koja im je potrebna", naveo je on na sastanku sa sindikalcima.

Također, rukovodstvo najveće zdravstvene ustanove u RS-u je od nadležnih službi Kliničkog centra zatražilo i spisak zaposlenih na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, koji planira da detaljno analizira, radi revidiranja potrebe za medicinskim kadrovima koji su u Kliničkom centru zaposleni na osnovu ovakvih ugovora.

Navedene aktivnosti dio su, navode, mjera finansijskog oporavka i strateškog pristupa razvoju najvažnije medicinske ustanove u RS-u, o kojima je rukovodstvo Kliničkog centra Banja Luka obavijestilo predstavnike sindikalnih organizacija.