BiH
0

U KCUS-u nema oboljelih od virusa Zapadnog Nila, u Srbiji 12 osoba umrlo

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nema evidentiranih pacijenata koji su oboljeli od virusa Zapadnog Nila, kazala je danas Feni glasnogovornica KCUS-a Selma Mulić.

U Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije u ovom trenutku je dokazano virusološki, odnosno na osnovu kliničke slike, 142 bolesnika sa virusom groznice zapadnog Nila, dok je 12 bolesnika preminulo, izjavio je danas Feni direktor klinike prof. dr Dragan Delić.

To su bolesnici koji su imali takozvanu neuroinvazivnu formu infekcije moždanice, odnosno upalu mozga (encefalitis). Radi se o starijoj populaciji, obično sedma, osma i deveta decenija života, sa mnogobrojnim hroničnim internističkim i neurološkim bolestima, koje dodatno komplikuju klinički tok bolesti i donose do smrtnosti, a to je do sada 12 bolesnika, kazao je prof. Delić.

On je istakao kako očekuje da i tokom septembra i početkom oktobra bude pacijenata sa ovom virusnom infekcijom.

U laboratorijama Veterinarskog fakulteta Sarajevo potvrđeno je prisustvo virusa Zapadnog Nila iz dva uzorka dostavljenih mrtvih ptica i radi se o prvoj potvrdi ovog virusa u BiH.