BiH
0

U kasarni Rajlovac svečano dočekani bh. mirovnjaci iz Afganistana

FENA
U kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) "Rajlovac" danas je upriličena svečana ceremonija u povodu dočeka pripadnika Jedinice vojne policije OSBiH iz Mirovne misije ISAF iz Afganistana.

Ceremonija, kojoj su prisustvovali najviši dužnosnici Ministarstva odbrane i OSBiH, predstavnici vlasti BiH i međunarodni zvaničnici, uključujući i najviše dužnosnike NATO-štaba u Sarajevu i EUFOR-a, bila je prilika i za podsjećanje na postignuća u sklopu desetogodišnje partnerske saradnje OSBiH i Nacionalne garde (NG) savezne države Meryland (SAD).

Potvrdu te uspješne saradnje, kako je rečeno, predstavlja devetomjesečni odlazak 26 pripadnika Vojne policije OSBiH u okviru Misije ISAF-a, kao podrške 115. bataljonu NG Marylanda.

Dobrodošlicu bh. vojnicima i čestitke u povodu uspješno obavljene misije i dostojnog predstavljanja zemlje uputio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, izražavajući zahvalnost vladi SAD-a za dugogodišnju potporu, koja je, među ostalim, rezultirala konkretnim postignućima ostvarenim u reformi odbrane, odnosno ustrojem OSBiH pod okriljem državnog Ministarstva odbrane, a kao garanta državne suverenosti i teritorijalne cjelovitosti.

"Ovakvim aranžmanom i angažmanom OSBiH jasno pokazuju da naša zemlja nije i ne smije biti isključivo primalac međunarodne pomoći", kazao je Komšić, navodeći da je BiH pokazala da može dati i aktivan doprinos rješavanju konflikata i uspostavi mira u bilo kojem dijelu svijeta.

Potcrtao je značaj nastavka pozitivnog reformskog puta te stvaranja uvjeta za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo - MAP-a, odnosno priključivanje BiH članstvu u NATO-u, uz daljnje njegovanje i unapređenje saradnje s međunarodnim partnerima.

Sudionike ceremonije pozdravili su otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas M. Hill i komandant Nacionalne garde američke savezne države Maryland generalbojnik James Adkins, naglašavajući da BiH može biti ponosna na pripadnike OS i njihov doprinos u sklopu Misije ISAF.

Ukazali su na visoki nivo profesionalnosti i osposobljenosti pripadnika OSBiH, koji zadovoljavaju NATO-standarde i dostojno predstavljaju demokratsku i multietničku BiH, spremnu da i nadalje doprinosi međunarodnoj sigurnosti.

Angažman bh. vojnika u ovoj misiji mira pohvalili su ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalbojnik Anto Jeleč i o.d. komandanta Operativne komande OSBiH brigadni general Dragan Vuković, podsjećajući da je ova misija u Afganistanu bila prva borbena misija jedne jedinice OSBiH u operaciji podrške miru.

Istovremeno, istaknuli su značaj njihovog besprijekornog angažmana za OSBiH i BiH u cjelini, kao i za daljne unapređenje partnerske saradnje na putu ka NATO-u.

Pripadnicima Jedinice vojne policije OSBiH, koji su se u ponedjeljak vratili nakon devetomjesečne misije u afganisanskoj provinciji Kandahar, dodijeljene su medalje za izuzetno angažiranje i službu, te nesebičnost i požrtvovanost iskazanu u izvršavanju zadataka.

U sklopu ceremonije u kasarni "Rajlovac" izvršena je smotra počasnog stroja te upriličena predaja državne zastave BiH i raporta u povodu povratka pripadnika Jedinice vojne policije OSBiH iz Afganistana.