BiH
16

U kasarni Rajlovac otvoren Centar za protivminsko djelovanje i uništenje NUS-a

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Centar za protivminsko djelovanje i uništenje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) svečano je danas otvoren u kasarni Rajlovac Sarajevo.

Svečanosti je prisustvovala ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, vojni povjerenik Boško Šiljegović, komandant EUFOR-a generalmajor Friedrich Schrötter, predstavnici NATO-a u BiH, vojno diplomatski kor u BiH, načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč i drugi najviši predstavnici MO i OS BiH te predstavnici domaćih i međunarodnih institucija BiH.

Misija Centra će biti da sa svojim uspostavljenim tehničkim kapacitetima i personalnim potencijalima zauzme vodeće mjesto u istraživanju, razvoju i obuci u oblasti protivminskog djelovanja ne samo u BiH, nego na području jugoistočne Evrope.

Osim otvaranja Centra za protivminsko djelovanje, na današnjoj svečenosti upriličena je i prezentacija donirane sportske opreme i muzičkih instrumenata namijenjenih Oružanim snagama BiH, koje je donirala vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Također, na istoj svečanosti su uručene pohvale pripadnicima OS BiH koji su postigli izuzetne rezultate na vojnom takmičenju u saveznoj američkoj državi Maryland.

Na ceremoniji prisutnima su se obratili ministrica odbrane Marina Pendeš, načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč, komandant Centra za PMD i EOD pukovnik Miljan Janković, nakon čega je izvršen obilazak prostorija Centra.

U obraćanju prisutnima, ministrica odbrane Marina Pendeš je naglasila da će se osnivanjem ovog centra osigurati unapređenje deminerske i obuke za uništavanje neekspolodiranih ubojnih sredstava, a kroz postojanje Centra stvaraju se uslovi za uspostavu jedinstvenog sistema obuke za vladin i nevladin sektor.

"Centar će omogućiti i bolju saradnju sa drugim centrima za obuku kako u zemlji tako i u regiji, čime se otvaraju mogućnosti za sistemsko praćenje razvoja i novih dostignuća kada je u pitanju tehnika i oprema koja se koristi u oblasti protivminskog djelovanja", izjavila je ministrica Pendeš.

Ministrica Pendeš je uputila izraze zahvalnosti vladama i oružanim snagama Francuske, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država i UNDP-u, koji su dali veliki doprinos uspostavi i opremanju Centra za protivminsko djelovanje, čiju podršku, kako je istakla ministrica Pendeš, "razumijemo kao podršku nastojanjima da Bosna i Hercegovina izgradi kredibilne i funkcionalne institucije i kao podršku ka našem putu u NATO i Evropsku uniju".

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč je, kao jedan od jedan od najvećih izazova u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, istakao kontinuirani proces uklanjanja i uništavanja mina u kojem Oružane snage BiH, od svog osnivanja, pružaju maksimalni doprinos i postižu značajne rezultate.

"Uvjeren sam da će rad ovog centra doprinijeti kvalitetnijem razvoju postojećih deminerskih sposobnosti Oružanih snaga, a samim tim i stvaranju boljih uslova za realizaciju NATO Partnerskih ciljeva koji obuhvataju sposobnosti za otkrivanje i čišćenje mina, te sposobnost uništavanja NUS-a, ali i doprinijeti u našoj globalnoj prepoznatljivosti da svoja znanja i iskustva dijelimo i prenosimo na naše partnere", kazao je general Jeleč.

Oružane snage BiH predstavljaju najveću vladinu deminersku organizaciju za humanitano deminiranje, pri čemu doprinos Oružanih snaga BiH u ukupnom procesu deminiranja iznosi oko 20 posto.