BiH
0

U Kantonu Sarajevo živi 26.000 žena više nego muškaraca

NINA
Stanovnici Sarajevskog kantona za potrošačku košaru, u kojoj stanu osnovne životne namirnice za četveročlanu porodicu, u prošlom su mjesecu morali izdvojiti oko 450 KM, što je na sličnoj razini od prošlog mjeseca, podaci su federalnog Zavoda za statistiku.

Podaci govore da taj Kannton nije najskuplji u FBiH, iako bi se moglo očekivati jer je Sarajevo glavni grad i entiteta i države, a uz to u njemu su smještene mnoge državne i međunarodne institucije i organizacije.

Skuplji od Sarajevskog kantona, barem kada su u pitanju službeni rezultati Zavoda za statistiku FBiH, su Hercegovačko-neretvanski. S druge strane u Sarajevskom kantonu najveće su plaće u odnosnu na one koje primaju stanovnici ostalih devet kantona FBiH. Prošloga mjeseca isplaćivana neto plaća je u prosjeku bila od 630 KM, a prosječna plaća s dodacima iznosila oko 930 KM.

Kada je u pitanju vitalna statistika tog kantona podaci govore da je u martu rođeno 369 beba, od čega je 194 muških, a 166 ženskih beba. To znači da je prirodni priraštaj u martu bio veći nego u februraru, ako se pogledaju podaci da je u februraru ove godine rođena 261 osoba, od čega je 133 muških, a 128 ženskih beba.

Prema službenim podacima iz federalnog Zavoda za statistiku, u martu je u Sarajevskom kantonu umrlo 339 osoba, od čega je 165 muških, a 174 ženskih.

Od ukupnog broja umrlih troje ih je dojenčadi, a devet ih je umrlo nasilnom smrću. Prema procjenama o ukupnom broju stanovnika, u Sarajevskom kanotnu je na posljednji dan prošle godine živjelo 401.696 osoba, od čega je 213.764 žena.

Također, podaci ukazuju da u tom kantonu živi skoro 26.000 žena više nego muškaraca. Najnaseljenije sarajevska općina je Novo Sarajevo, a najslabije naseljeno je Trnovo.